zondag 24 juni 2012

Bollen of burgers

Toen de Polletjes van de basisschool af mochten, gingen ze met Grote Pol een paar dagen weg. Een paar dagen ongedeelde aandacht. Fikkie stoken, kanoën en ... daar hield het wel op met masculien gedrag. O ja, ook veel hamburgers en knakworsten eten. Hartstikke goed natuurlijk, maar ik wilde ook graag zoiets met ze doen. Fikkie stoken en kanoën, dat vind ik ook best leuk! Dus bedachten we dat ze na hun middelbareschooltijd (inclusief diploma) met mij weg mogen.

Nu Parapol alsnog ernstig dreigt te slagen, woensdag uitslag, gaat hij dus met mij een paar dagen weg. Al jaren smeden we plannen. In elk geval NIET naar.... en vul dan maar in.
Niet te dichtbij, niet te ver weg,  
niet Franstalig, of Poolstalig of iets anders moeilijks,
niet te koud, niet te warm, 
niet te duur, maar ook zeker niet te goedkoop,
niet met het vliegtuig (milieu), maar ook niet met de fiets (niet ver genoeg).

Toen kwam Parapol met een bindende eis. Er moest een concentratiekamp o.i.d. in de buurt liggen. Vreemde jongen, maar hij gaat wel helemaal voor zijn hobby. Dat is ook weer in hem te prijzen.
Met school is hij al naar Berlijn geweest en aanvankelijk wilde hij daar graag nog een keer heen. Hij wist er namelijk een restaurant te vinden waar je voor € 5,- onbeperkt schnitzels eten mag.
Ik moest vijf keer slikken. Berlijn. Ver weg, hoor. En Groot ook. Toestanden met een muur, U-bahn én een S-bahn. Ik ben zo iemand die al helemaal 'uit' is, als ze door een bos vijf kilometer verderop loopt. Waar de bomen anders ogen, de vogels vreemde deuntjes fluiten en de lucht anders fris voelt. 
Maar toen ik net aan het idee begon te wennen en zelfs zin in dit tripje kreeg en na de positieve berichten over zijn herexamen al een hotelletje aan het uitzoeken was, kwam Parapol terug op zijn besluit. Berlijn had hij al gezien (in 3 dagen, haha) en Sachsenhausen, het nabijgelegen concentratiekamp ook. Het moest wat anders worden. 
Na vele virtuele omzwervingen door Duitsland, met grote en kleine kampen, mooie en nietszeggende steden, besloot Parapol dat het Hamburg moet worden. Ik heb er nog helemaal geen zin in. Ik had me al verheugd op Checkpoint Charly, de Potzdamer Platz, de Rijksdag en een stad die voor 19% uit bos bestaat (heerlijk voor zo'n Veluwse als ik). En nu ik me er zo helemaal op had ingesteld, wil ik Berlijn toch een keer gezien hebben.

Hamburg. Iemand van u die daar al eens geweest is? En? Kunt u mij enthousiasmeren?

Een volgende keer meer over de voorbereiding van dit reisje waarin Parapol mij een bijzondere levensles wil leren. Maar eerst pak ik mij Wat en Hoe Duitsland om eens goed te gaan studieren...

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Hamburg ken ik alleen van de eindeloze files terugkerend vanuit Denemarken en Zweden ... met een grote reklame van het Tiergarten boven de weg en die schijnt dan wel mooi te zijn (zoiets als bos maar dan anders, hahaha). Oja en natuurlijk het voetbalstadion. Maar laat ik nu net het idee hebben dat Parapol dat dan weer niet interesseert ...

Inge zei

Hamburg schijnt heel mooi te zijn. Jammer van Berlijn, dat is echt een mooie stad, zelfs in de stromende regen ..... Dat schnitzelrestaurant ken ik (gelukkig) niet, maar wel een klein maar leuk pizzeriaatje met superaardige Griekse eigenaar. Jammer voor jou dus ;-)

Christina zei

Hamburg is mooi, maar wel wat luxer en grootsteedser (en duurder) dan Berlijn. Maar zeker een aanrader. http://christinaroland.blogspot.nl/2010/12/hamburg.html verslag van het bezoek aan de kerstmarkt daar, in foto's.

Mrs. T. zei

Ik ken Hamburg niet, maar heb van horen zeggen dat het erg mooi is. En dat er vooral veel cultuur te snuiven is (en er heel veel theaters zijn).

merula zei

ooooo Berlijn is zo'n gave stad!! Kun je het niet alsnog op een akkoordje gooien ofzo (iets met knakworsten ofzo?) Hamburg ken ik niet.... Berlijn wel (en dat is zo gaaf of had ik dat al verteld)

Wiek zei

Staat Hamburg al vast?
Anders kan ik de Eiffel aanbevelen... Wij bezochten er vorige week Vogelsang, het bewaard gebleven opleidingskamp van de NSDAP.
Mooi!

Anoniem zei

In Hamburg eten ze de hele dag courgettes. dus dat is helemaal niks voor jouw zoon:) Nee even serieus,

Leuk: Achtbaan-Restaurant http://www.schwerelos-zeitlos.de/?page_id=2

Automuseum http://www.hamburg.de/automuseum-prototyp/Mooi: De trappenbuurt http://www.hamburg.de/treppenviertel/

Mooi: Jungfernstieg (daar gingen vroeger op zondag de rijke ouders met hun ongehuwde dochters wandelen....in de hoop dat de vader van een mooie rijke jonge man ... thja.) http://www.hamburg.de/jungfernstieg/En: Speciaal voor je zoon-met-diploma: Bunkermuseum in Hamburg! http://www.hamburg.de/bilder-sehenswuerdigkeiten/271858/bilder-bunkermuseum-hamm.html

In het Hamburgmuseum is in de kelderverdieping een tentoonstelling over Hamburg tijdens de oorlog. http://www.hamburgmuseum.de/d/htm_d/textversion/t-20jhd-1-13.html

Tineke Plooij zei

Mijn oudste dochter is wel eens een dagje in Hamburg geweest, en vond het volgens mij wel boeiend.
Zelf ben ik helemaal weg van Berlijn; twee keer geweest, en ga graag nog vaker. Heel goed te doen met de trein, vind ik.
Verder staat München op mijn verlanglijstje; wel iets verder met de trein, maar ik wil er heel graag een keer de musea bezoeken, dat is
één van mijn favoriete bezigheden bij stedentrips.
Hoe dan ook: alvast gefeliciteerd met het diploma van Parapol, en veel plezier in Hamburg!

Anoniem zei

over Berlijn kan ik je veel vertellen (ik woon er!) maar Hamburg is ook mooi. Mooie Fotos van Hamburg (en van andere dingen) vind je op dit Blog: http://luziapimpinella.blogspot.de

gefeliciteerd met de Diplomapol!

en...geef je nog een oplossing van de punt-komma zin?

Doei,
Jojo

Anoniem zei

Nee, ik ken Hamburg niet! Maar je kunt er vast wat leuks van maken. Geniet van het samenzijn!

CdeV zei

hamburg, leuk en dan vooral zo van 'want zonder parapol had je dat helemaal nooit geweten, dat dat zo'n leuke stad is.' danku parapol, da's toch maar boffen. ga je lekker met grote pol naar berlijn, ooit een keer, dat staat gewoon nu op je bucketlist. is inderdaad ook heel geweldig. genieten!