zondag 5 juni 2011

Het verband tussen maandverband en mijn OV-chipkaart

Heus, ik ben reuzemodern en hip.
Flexibel ben ik ook en ik snap al die nieuwerwetse fratsen best.
Dacht ik.
Tot ik vrijdag m'n OV-chipgedoetje wel móest activeren, want ik móest met de tram en dat móet tegenwoordig met een chip betaald. We hadden een familiedag, waarover later misschien wel meer. En ik moest dus ergens in de Randstad zijn, waar het leven een stuk sneller en beter, haha, en chaotischer en hipper en OV-chipper is dan hier op de suffe Veluwe. Waar je in de trein op de kippenlijn nog niet eens mág reizen met het OV-chipgedoetje.

Donderdag had ik het gehele wereldwijde web al afgestruind op zoek naar Zoveel Mogelijk informatie over het OV-chipgedoe, want als ik het doe, wil ik het ook goed doen. Ik wist precies van de hoed en de rand. Dacht ik.

Tot ik vrijdagmorgen mijn chip activeerde en saldo laadde en wat al niet meer, maar vergat aan te geven of ik eerste of tweede klas wilde reizen. Nou ja. Eigenlijk vergat ik het niet, maar er stond een lange rij achter me en ik gunde me er de rust niet voor. Ik vond dat het nou wel klaar was. Ja maar neeeee. Want op het perron kon ik natuurlijk niet inchecken, ook niet nadat ik ongeveer tien keer hetzelfde had geprobeerd: die kaart voor een stom oog houden. Hielp niet.
Dus ik naar De Man achter Het Loket. Jahaa, zei die. Ik weet wel waar dat aan ligt, en hij wees op de kromming in mijn kromme kaart. Jamaar, jamaar, zei ik, hij doet het best, hoor. En dat was ook zo. Dat gezanik ook van die mannetjes als ze een kromme kaart zien. Hij leek sprekend op die mannelijke caissière bij Appie die ik nog altijd ontwijk. Vrouwen, of het nu caissières of conductrices zijn, die zeuren niet. Die snappen best dat kromme kaarten het ook best doen. Die zijn gewoon een stuk flexibeler. Echt. En dan denk ik weer met m'n elastische hersens aan die oude reclameslogan: 'Geen enkele vrouw is recht en hoekig.'

Soms word ik ook zooo moe van mezelf.

Maar goed. De Man achter Het Loket hielp me toch. Hij donderpreekte nog wel dat die kaart het niet lang meer zou doen, en ik dacht er het mijne van en stapte op de trein, nadat ik keurig ingecheckt had. De hele reis repeteerde ik: niet vergeten uit te checken, niet vergeten uit te checken. Man, wat zat ik toch ontspannen in die trein... En ja hoor, ik vergat niet uit te checken. Toen moest ik alleen nog even de tram vinden.

Die vond ik ook, uiteindelijk, ook al had het station er álles aan gedaan om dat te verhinderen, maar het was de verkeerde en ik was er bijna ingestapt. Dus zocht ik de goede tram en ook dat lukte. Toen ik in de goede was gestapt, had ingecheckt en op het goede moment op het knopje had gedrukt om uit te kunnen stappen, reed de bestuurder gewoon door. Heb ik weer. Terwijl ik al had uitgecheckt. Daar had het wereldwijde web me niet voor gewaarschuwd: bij de FAQ's nergens een kopje: 'Wat te doen als je al hebt uitgecheckt en de bestuurder rijdt de halte voorbij.'
Maar, beste mensen, het is goed gekomen. Ik heb bij de volgende halte gewoon een trammetje terug genomen, ontzettend slim, hè? En ja, ik heb weer netjes in- en uitgecheckt. Dat ik vervolgens gruwelijk verdwaalde in die verdwaalwijk waar mijn broer en schone zus zo nodig moeten wonen, daar praten we maar niet over.
De familiedag was erg leuk, toen ik was bekomen van mijn Enorme Avontuur. Een volgende keer een verslag van de terugreis, dat was ook al zo'n spannend OV-gedoetje.

O ja. En wie het verband tussen de titel en dit berichtje kan uitleggen, verdient eeuwige roem en bewijst dat hij/zij een goed geheugen heeft en bovendien inzicht in de psyche van uw enige echte Purperpolletje.

22 opmerkingen:

HOEPZIKA ! zei

Nu durf ik echt niet meer met het openbaar vervoer, en al heulemaal niet meer met de chipkaart, maar wat heeft dit alles met maandverband van doen vroeg ik mij in ene af?

Wiek zei

Ik mis de link ook even, of heeft het maandverband te maken met hoe de pas krom komt?

Anoniem zei

Als man snap ik dat wel,die zijn wel vaak hoekig.Paton.

Toaske zei

Je moet er bijna hogere wiskunde voor gestuurd hebben om te kunnen reizen met het OV. :-(

Fienke zei

Ha,ha! Ben ik niet de enige die met klamme handen in de tram zit als ik de veilige provincie es heb verlaten ;-)

nicolette zei

Het verband (mooi woord overigens in deze) is natuurlijk die super-irritante maandverbandreclame van jaren geleden. Alleen de stem al waarmee die zin "omdat geen enkele vrouw recht en hoekig is" werd uitgesproken. Brrr...
Ik kan me wel voorstellen dat dat opeens in je brein omhoog komt als er een man moeilijk staat te doen over je kromme OV-chipkaart.

Of wil je ons nog een dieper verband laten zien.
Getsie, maar telkens als ik nu "verband" typ, moet ik toch aan een heel vies ander verbandje denken. Wat een nare uitwerking heeft dit blogje :-(

Greet zei

Ik probeerde door middel van googelen te achterhalen van welk merk maandverband die slogan ook al weer was, maar het is me niet gelukt. Als je intypt "Geen enkele vrouw is recht en hoekig." zijn de eerste twee verwijzingen naar Purperpol.

becced zei

En dan heb je het nog niet eens over het feit dat meneer NS en mevrouw Connexxion precies weten hoelaat je door welk poortje waar bent gegaan. En als ze ook nog je huisadres hebben (als je een geregistreerde kaart hebt) weten ze precies wanneer ze kunnen inbreken om een Lego treinbaan te stelen... Hier geen OV als het even kan, al is het maar voor Big Brother :(

p.s. briljant ook hoe jij het op moet lossen als het kastje het in de bus niet doet.

wilmi zei

Ik denk niet recht en hoekig, ik ga helemaal mee in jouw purperpollige gedachtegangen. Snap helemaal het verband ;)
Respect hoor, voor deze reis met chipgedoe.
Ik durf nu ook helemaal niet meer.
Ga wel lopen
ofzo..

Susanna zei

hahhaa...dat ken ik...niet vertgeten uit te checken...tja ik vergat het wel. koop toch liver een kaartje!
net als maandverband met vleugles, schiet voor mij meer op (al zie ik jouw verband tussen ov en verband niet!)

het lieveheersbeestje zei

Ja, ik vat 'm hoor (van dat recht en hoekig). Toen ik de titel las dacht ik dat je je kaart kapot had door de plakrand van zo'n opengeraakt maandverbandje dat onder in de tassen schijnt te leven. Maar gelukkig was dat niet het geval.
Ik vind je heel erg dapper!!

Jacqueline zei

http://www.youtube.com/watch?v=HvyEpq5_hGk

Fokelien Haije-Ploeg zei

Joh! had even gebeld... manlief weet alles en dan ook echt alles van die kaart (want hij maakt 'm).
Ik heb de link/verband helemaal door hoor, en ik heb me kromgelachen. Heerlijk, recht en hoekige humor! Enne, @becced: grote broer zou kunnen checken maar doet het niet als er geen reden is, dus bouw lekker verder aan de legotrein!

Fleur zei

Eeuwige roem, dat is wat elk mens toch uiteindelijk nastreeft?!
Dus....hoewel het nu dus niet echt helemaal een unieke uitlating meer is en het al vele malen is gemeld. Op mijn blauwe ogen kun je geloven dat ik direct begreep dat de kromme ovchipper het net zo goed doet als een vrouw met het juiste maandverband, die met de 'vormen mee gaat' (denk hier een hemelse kwijl stem bij) en niet recht en hoekig is.
Dusssss.

Purperpolletje zei

Jahaa, Jacqueline, dat is 'm bijna! Niet precies die ik in gedachten had, of misschien zijn mijn gedachten vervormd, dat heb je zo bij vrouwen. Weer een bewijs dat we niet recht en hoekig zijn.

DharSon zei

Ik wordt al duizelig als ik jouw verhaal lees en ik woon nog wel in de Randstad. Ik ga nooit met het OV en gelukkig maar, denk ik nu.

Nicole zei

Die chipkaart lijkt me een enorm gedoe! Ik heb hem ook nog niet. Hoe werkt dat eigenlijk: kun je die ergens bestellen?

Judith zei

hahaha ja zo'n kaart blijft t vast wel doen.hahaha en gelukkig snap ik je titel ook. heb nog geen chipkaart maar heb hem voorlopig niet nodig denk ik

Henderica zei

ja leuk OV ! ;)
Ik heb (gelukkig) een bus abonnement die ik alleen maar hoef te laten zien aan de bestuurder hihi

ChoCho zei

rare jongens, die van het OV - gelukkig hebben wij in België (nog) geen chipkaart ? - denk ik - hoop ik ;-)

Tineke Plooij zei

In België en Duitsland gaan ze ook een ov-chipkaart ontwikkelen; kan leuk worden.
In Amsterdam moet het al lang, dus ik heb eerst kunnen wennen in de metro.
Als je één keer een kaart hebt die goed werkt, dan valt het reuze mee.
Maar toch: er zitten ook nog steeds onvolkomenheden in.
Met klachten die je niet zelf opgelost krijgt bij de vervoerder: ga naar het ov-loket: http://ov-loket.nl/?ac=CMS+Version%3A+Default

wilma zei

tja,hier in Canada hebben ze geen treinen en er rijden alleen schoolbussen,dus dat is mazzel ehe. Maar als ik nou naar Holland wil,kan ik dus maar beter een fiets huren Op S.chiphol toch?Met vleugeltjes??
Of reizen via Rome?
Groeten, WIlma