Met Grote Broer sprak ik over spelling. Grote Broer is de minste niet. Laten we zeggen dat ie nogal behoorlijk slim is. Maar ook hij heeft zo z'n zwakke kanten: hij vertelde hoe hij in zijn schriftelijk taalgebruik twijfelwoorden als eropaf, en ervan uitgaan vermeed. En bij beterspellen.nl maakt hij ook wel eens een foutje.
Daardoor herinnerde ik me weer mijn belofte aan mijn vader die met een half oor ons gesprek volgde, om op school even een werkwoordvervoegschema te kopiëren voor hem. Die arme man doet ook aan beterspellen.nl, maar van werkwoorden vervoegen heeft hij nog niet veel kaas gegeten. En dat haalt zijn score zo omlaag. Met zo'n schema moet het lukken: sterk of zwak? 't Kofschip of De bromvliegzwaan? Gebiedende wijs of niet? Bijvoeglijk gebruikt werkwoord? Alles zit erin, alleen dan ook nog even toepassen.
Broerlief vertelde zich te ergeren aan collega's, ook vaak academici, die spelfouten maken. Zo spellen ze bijvoorbeeld gerust in allerlei officiële stukken 'er gebeurd'.
Palief mengde zich in het gesprek en biechtte op dat hij zo z'n trucjes heeft. Palief is creatief genoeg en weet zich taalvirtuoos een weg te banen door het woeste taallandschap dat het Nederlands voor hem vormt. Maar het is echt lastig om al je hele leven de vervoegingen in de tegenwoordige tijd enkelvoud van worden te moeten vermijden. 't Kwam er ook best zielig uit: 'Ja, ik probeer mijn hele leven al 'hij wordt' te vermijden, maar dat is zo moeilijk!'
Arme man. Ik zal snel een werkwoordschemaatje voor hem 'scoren'. Dat belooft ik met mijn hand op mijn hard.
En eerlijk waar: ik zag ergens die laatste uitdrukking in iets heel officieels (dagblad Trouw) zó gespeld worden.
Vraagje: heeft u ook Meteengroteboogeromheenwoorden?
17 opmerkingen:
Niet met grammatica, wel met sommige woorden. Kan er zo even niet op komen .... Mijn schoonmoeder, man, oudste èn jongste hebben dyslectie, maar ik heb hen maar niet gevraagd naar hun 'meteengroteboogeromheenwoorden'. Mooi woord trouwens, mag dat bij Scrabble worden gebruikt?
@ Inge, ik weet wel een meteengroteboogeromheenwoord voor jou... Kijk nog maar eens goed naar je reactie!
oeps ...... dyslexie ha ha ;-)
Ha, dat beterspellen.nl heeft wel wat teweeggebracht (of zijn dat twee woorden?). ;-)
Zal ik wel een reactie plaatsen??
Mijn grammatica is niet super.
En als ras echte Friezin is het nog moeilijker om het goed te doen.
De Friese grammatica is net anders om dus ik twijfel altijd is het nu, bv: worden gebruikt of gebruikt worden
Succes met het spellen
Groetnis út Fryslân
Fan Ineke
In veel weblogs kom je d/t-fouten tegen. Ik heb er zelf geen probleem mee maar ik begrijp dat het voor sommigen erg moeilijk is. Erger vind ik dat de Engelse ziekte zo oprukt: spaties waar geen spaties horen te staan. Het is toch zo makkelijk. Hoor je in het woord één klemtoon dan dient het aaneengeschreven te worden. Hoor je twee klemtonen dan zijn het twee afzonderlijke woorden.
Toaske wordt ook al aan het twijfelen gebracht terwijl ze het toch echt goed schrijft: tewéégbrengen, met één klemtoon. En je zegt niet rás échte maar raséchte. Zie ook: www. spatiegebruik.nl. Heel humoristisch.
Deze site is ook erg leuk: http://www.copytijgers.nl.
Mijn meteengroteboogeromheenwoord is carrousel. Ik heb het maar even gecheckt, deze versie is goed maar ik schrijf het doorgaans met één r en twee s'en. De juiste schrijfwijze is er bij mij niet in te krijgen.
@ YKO: in een bijzin mag zowel worden gebruikt als gebruikt worden worden gebruikt. Ik bedoel: in een bijzin mag zowel 'worden gebruikt' als 'gebruikt worden' worden gebruikt.
Purperpol, met uw welnemen, ligt hier niet een schone taak voor jou?
Of zit ik hier op het verkeerde weblog?
Echt MetEenGroteBoogEromheenWoorden, niet echt, denk ik.
Met d's en dt's heb ik nooit veel moeite gehad.
Ik heb wel gemerkt dat het met t9 spellen van sms'jes veel rare spelfouten oplevert; bij anderen dan; ik vind t9 helemaal niets en spel letter voor letter.
Een beetje EromHeen doe ik wel met dingen met er, zoals je al noemt, met eropaf en zo. Daarmee maak ik vaak fouten bij het Groot Dictee.
Verder het plaatsen van koppeltekens, of juist niet.
Ik maak me er meestal niet erg druk om, ook niet over de c of de k, in woorden waarin dat al of niet is veranderd sinds ik het heb geleerd rond 1964.
Wat Dacht Je Van HoofdLetterGebruik en koppel-en-lees-tekens? ;-)
Ik vermijd ze niet, maar bij officiële teksten kijk ik ze wel even na.
De dt-fout is echt heel simpel te vermijden: je vervangt het ww worden door het werkwoord lopen en je hoort het jezelf goed (/fout) doen. Bijv.:ik loopt er zo moe van als jij loop opgelicht door de collega die vader loop.
Misschien ook handig voor je vader?
ik moet in 't engels altijd checken hoe je 'caribbean' spelt (de amerikanen doen dat anders dan de engelsen & ik vergeet steeds hoe 't zit) en inderdaad na 12 jaar in dit land stop ik veeeeeeeeeeel te veel spaties in het Nederlands en ben dus zeer dankbaar voor Greet's klemtoontip :-)
@Caro: dat met het werkwoord lopen heb ik op de lagere school ook geleerd als hulpmiddel; werkt uitstekend!
In principe kan ik het en is het juist, maar met zo snel snel reacties typen bij iedereen gaat er ook wel eens wat mis...
Wel erger ik me aan fouten in officiële teksten of in schoolbrieven ...
heel veel......... ik ben juf maar dyslectisch. Dan leef je met het groene boekje, heel goed voorbereiden en een man die bij twijfel helpt......
Oeioeioei...meteengroteboogeromheenwoorden...ik kan er zo geen bedenken, maar ik heb ze wel. Ik moest wel meteen aan een stukje tekst denken dat ik ooit in mijn postvak vond. Ik heb 'm opgezocht en gedigitaliseerd (aha..dit is zo'n woord.. volgens mij is het goed geschreven :))
Als je tijd hebt, kijk dan even hier: http://gbrochard.blogspot.com/2011/06/nederlands-moeilijk.html
(wel een beetje klein, kreeg 'm niet groter)
Ik heb wel eens van die woorden. Als ik mijn tekst moet aanleveren en ik ben er niet zeker van of een woord goed geschreven is bedenk ik vaak een ander woord. Voor mijn huis- tuin en keukenspelling maak ik me niet zo druk. Ik heb er lol in om dingen op papier te zetten en ik merk dat sommigen het leuk vinden om over mijn schouder mee te kijken. Ik plaats soms een blog en dan zie ik er later een fout in staan. Die corrigeer ik dan wel. Ik maak ook nog wel eens fouten doordat ik een toets niet voldoende indruk. Over het algemeen vind ik mijn boodschap belangrijker dan mijn spelling en dat wil ik ook zo houden. Ik denk dat ik over het algemeen genomen niet al te veel fouten maak, zeker niet als mijn boodschap overkomt.
Fijne dag!
Zolang je maar geen hardhouten hard/t hebt... ;-) Spelling enzo.. altijd moeilijk!! ;-)
gezien de voorgaande reacties ben ik de enige persoon die De bromvliegzwaan nog nooit heeft gezien...? Maar als rechtgeaarde dochter van twee onderwijzers kan ik wel bedenken hoe die toepassing gaat. En voor de niet-parate kennis heb ik het Groene Boekje! Carrousel moest bij mij ook gecheckt eh gecontroleerd eh nagekeken worden. :-) Ik erger me ook bont en blauw aan de vele fouten in teksten... wat is er gebeurd met de degelijke kennis van de Nederlandse taal? Als ik soms de www-tjes op hyves zie, rijzen me de haren te berge!
In de volgende blog zien we uiteraard jouw schema terug, of niet? ;-)
Een reactie posten