Uitgelezen 2019

zaterdag 10 januari 2015

Verloofd!

Nog maar een kwart eeuw geleden waren De Dingen soms een stuk moeilijker.
Werkstukken maken, bijvoorbeeld, die moest ik toen veelvuldig maken, want ik deed de pabo en daar moest je werkelijk overal verslagen over schrijven. Die typte je op de computer in WordPerfect en daar had je keus tussen wel twee lettertypen. Wat je op je scherm zag, was heel anders dan wat er uit de printer kwam ratelen. Als je al een printer had. Iets opzoeken deed je in de schoolbieb in een stoffig boekje uit 1894, iets actuelers was amper te vinden.
Iemand een tekstbestand sturen deed je met een floppy disk, liefst tussen twee houten plankjes.

In 1990 hadden Grote Pol en ik groot nieuws en dat wilden we delen met anderen.  Dus gingen we naar de pasfotocabine in V&D, knipten en plakten wat en togen toen naar de Copy Shop. Daar stonden namelijk heul grote, ultramoderne kopieerapparaten. Uren stonden we te zweten en te ploeteren, schreven we adressen en plakten we (vergeleken bij na spotgoedkope) postzegels en dit was het beschamende resultaat, waar we, vooral vanwege het rastafari uiterlijk van Grote Pol, uitgebreid door Jan en alleman om uitgelachen werden:Nee, beste mensen, tegenwoordig is alles veel gemakkelijker. Ons kaartje zou in full color per e-mail verstuurd zijn geworden, of op facebook gezet, en iedereen zou 'm geliket hebben, had met een gemakkelijk 'gefeliciteerd' gereageerd en een dag later zou iedereen het weer vergeten zijn. Inclusief wijzelf.
Ik zeg u: tegenwoordig is alles veel te gemakkelijk...

9 opmerkingen:

baasbraal zei

Ik spam NOOIT en ik beloof je dat ik je nadat ik je GEFELICITEERD! heb, ik dat twee hele dagen zal onthouden. Ik vind het een heel leuk kaartje en ik weet nog heel goed hoe dat ging vroeger. Wij sturen ook nog kerstkaarten ieder jaar, maar ieder jaar wordt ons rijtje terugontvangen kaarten kleiner en kleiner en de e-gemailde kertkaarten worden talrijker en talrijker..... Je hebt een leuke vent en ik dacht even dat je oudste zoon zich had verloofd.......

Greet zei

Eerst dacht ik even dat een van de Polletjes zich verloofd had en dat je hard op weg zou zijn om oma te worden. Maar gelukkig ben je nog niet zo oud.

Tineke Breeman zei

Wat een heerlijk nostalgisch stukje!

Karien zei

Leuk leuk!

Henk50 zei

Het is écht een leuk kaartje. Alsnog gefeliciteerd!

Ik heb vroeger nog veel gestencild. De inktklodders zaten tegen het plafond van de zolder...

mrs H. te B. zei

Wat voel ik me dan OUD! Ik deed PA, en als ik even heel goed reken - nóg langer dan een kwart eeuw geleden.....

Wondelgijn zei

Hahaha, maar vroeger was ook wel leuk! Kneuterig... Lief!!

van alles wat in huis en tuin. zei

Ik vind het niet eens zo "vroeger" hoor! Jij werd tenminste gevraagd!! Dat was in mijn tijd niet zo gebruikelijk....we deden dat gewoon....omdat het zo hoorde??
Maar verloven is niet meer van deze tijd, geloof ik, ik hoor er tenminste nooit meer over.
Ach....die kaartjes sturen: dat was toch veel leuker dan even een "whatsappje".
Jij hebt tenminste wat te bewaren: die mailtjes verdwijnen toch wel.

Anoniem zei

Mooie kaarten bewaar ik graag, en het is ool leuk die weer eens door te kijken en te lezen.
Met berichtjes op de computer gebeurt dat bijna niet (behalve als je iets zoekt, en dan vind je het meestal ook sneller als bv. een kaart uit die volle doos)
Maar mooi kaarten maken deden we vroeger net zo: copyshop.
Jullie in ieder geval gefeliciteerd met 25 jaar verloofd; dus straks een groot feest?!?!!
Doei,
jojo