Uitgelezen 2019

maandag 17 februari 2014

Het wel en pee in het huishouden van mevrouw Pee - de klussenlijst

We hadden er natuurlijk tien jaar geleden mee moeten beginnen, dan had het nog enige kans van slagen gehad. Nu ligt de lijst, uitgeprint en wel, al weken te wachten op een moedige bui van mevrouw Pee. Met moed der wanhoop zal ze hem presenteren aan de Polletjes: de klussenlijst. Het Pollenprotest zal luid klinken, maar wie weet.
Vriendin mevrouw Mamaloe heeft zo'n lijst op haar wc hangen en haar schatjes van dochters tekenen elke week ijverig in, doen hun klussen zonder morren en zo leeft het gezin van mevrouw Mamaloe week in, week uit in schone harmonie in een proper onderkomen. Het enige nadeel is het hoongelach van plassend bezoek dat mevrouw Mamaloe lijdzaam moet doorstaan.

Mevrouw Pee publiceert deze lijst dan nu op haar blog, niet om hoongelach in de reacties te oogsten, maar om ouders van jongere, plooibaardere, hoffelijkere, bereidwilligere en hulpvaardigere kinderen aan een pedagogisch, nuttig en samenbindend idee te helpen.

Mevrouw Pee is namelijk begaan met de mensheid en met de opgroeiende jeugd in het bijzonder en spreekt nu een persoonlijk woordje tot de jongelui:

Groot te kunnen worden in een reine en opgeruimde omgeving is een groot goed. Draagt daar zelf ook een steentje aan bij, jongens en meisjes, dan zul je bemerken dat wie goed doet, goed ontmoet. Doe het werk met vreugde. Het zal jullie strekken tot opbouw, tot lering, en jawel, ook tot vermaak.
Houdt ijver, vlijtigheid en netheid hoog in het vaandel, want jong geleerd, is oud gedaan.

Ik dank jullie wel voor jullie aandacht.

6 opmerkingen:

Edith zei

Haha, met die prachtige slotregels weet ik zeker dat jullie zoons ook staan te trappelen om hun letters in een rooster te zetten!

Trudy zei

Ik ben bang dat het daar nu een beetje te laat voor is. Junior heeft maar 1 klusje te doen per dag... de hond uitlaten 's avonds na het eten. Enneh... ik vind het ook errug lastig dingen aan anderen over te laten :o

merula zei

phoe zeg dat schema ziet er ingewikkeld uit! Ik stel voor dat je je wijze slot zin even op een tegeltje schrijft met porselein pen, dan hang ik die in de wc :)

vaNNien zei

Oeh ja! Ik wil ook wel zo'n tegeltje!
En om mevrouw Pee te behagen: Jikke dekt elke avond geheel zelfstandig de tafel en helpt met afruimen :-))

wilma zei

ook hier moeten ze helpen. Ze willen ook graag eten hebben toch.Dus vele handen maken licht werk,zeggen we dan.
Ik geef het word weer aan u!!
Groet, WIlma

Greet zei

Ik zie dat er alleen op donderdag en zaterdag wordt gekookt. Ik neem aan dat er dan de rest van de week eten van de pizzeria, de afhaalchinees of het cafetaria komt. Maar er staat niet bij wie het gaat halen (en betalen).