Uitgelezen 2019

vrijdag 17 januari 2014

Ik kan niet met een orchidee

Een orchidee en ik, wij gaan niet samen. Grote Pol kreeg een tweetakker op zijn werk en binnen no time was een tak afgestorven. De tweede tak houdt het wat langer vol, maar nee, een orchidee is in dit huis geen goed idee.

Het ligt misschien aan mij, maar ik heb de indruk dat een orchidee meer iets is voor vrouwen (en mannen) die hun zaakjes op orde hebben. Die schoenen met hakken comfortabel vinden, die kinderen hebben die uit zichzelf hun haren kammen. Die fijngevoelig zijn en zonder make-up op zichzelf naakt voelen. Waarbij het haar elke dag exact hetzelfde zit. Die hun ramen om de week (laten) lappen en een symmetrisch ingedeelde vensterbank hebben.

Niet van die types die af en toe als een slons door het huis zwieren. Die de ramen lappen als je er bijna niet meer doorheen kunt kijken. Met een chaotische vensterbank vol kweekseltjes en frutseltjes en een enkele dooie vlieg. Die zich ongemakkelijk voelen bij alleen al het zien van kokerrokjes en oogschaduw. Waarvan de kinderen vragen als het huis er opgeruimd uitziet: 'Komt er visite?' Die het haar op hun benen en in hun oksels wat langer laten groeien in de winter dan in de zomer.


Niet dat ik zo'n type II ben. Welnee.
Ik hou alleen niet zo van orchidee.

De vraag is of u type I bent en wel van orchideeën houdt. Of misschien wel meer type II en een orchideeënkwekerij achter uw huis hebt.


25 opmerkingen:

Tineke P zei

Tja, ik heb zelf nog nooit een orchidee in huis gehad.
Mijn schoonmoeder wel, en daar doen ze het heel goed.
Nu niet het type dat jij beschrijft als het orchideeëntype, of nu ja: haar zaakjes heeft ze wel op orde, maar totaal niet op de manier die jij beschrijft.
Ik heb de indruk dat ze er zelf enigszins verbaasd over is dat orchideeën het bij haar goed doen.
Haar haar zit wel steeds hetzelfde, dankzij haarlak, make-up gebruikt ze niet. Haar kinderen hebben voor een deel zelf al kinderen en soms al kleinkinderen.
Maar goed, je kunt haar nog elke zondagochtend in de kerk zien, dus ook zelf een mening vormen of ze eruit ziet als een orchideeëntype

Purperpolletje zei

O, nu valt het kwartje pas. Dat is dus jouw schoonmoeder! Ik ben wel eens bij haar thuis geweest, maar toen heb ik niet op de orchideeën gelet.

Misschien heb ik in mijn beschrijving toch wat jongere dames in gedachten gehad ;)
Overigens: het schijnt dat eens per drie maanden een anticonceptiepil in de aarde stoppen erg vruchtbaar is. Ik vermoed dat jouw schoonmoeder de pil niet gebruikt!

Jolanda zei

Ik leun meer tegen het type II aan dan type I, maar ik hou wel van orchideeën. Een vriend van ons had een kwekerij, was ook meer type II. Je moet ze elke week een halfuurtje in een emmer water zetten ("kluit" onder water). Dan blijven ze het goed doen. Hier telkens nieuwe bloemen en je hoeft er verder niks aan te doen. Prachtig voor zo'n warhoofd als ik ben.

Anoniem zei

Ik heb juist geleerd van mijn schoonmoeder dat je ze moet verwaarlozen! Daar ben ik dus heel goed in. Af en toe krijgen ze wat water van mijn man. Als er geen bloemen meer zijn, dan komen ze vanzelf wel weer een keertje terug. Mijn schoonmoeder zei ook dat als er geen bloemen zijn, ze in het donker sneller opkomen, maar bij mij blojven ze gewoon op hun plekje staan:met of zonder bloemen.

Groetjes Liesbeth

Grace zei

Ha! Je theorie klopt niet!! Ik ben type 2, de slons. Maar ik heb een orchideeën kwekerij in mijn badkamer! Verwaarlozen is de tip, maar als ze bloeien, wel één keer per week een plonsje. Iedere keer ben ik geneigd de vensterbank in mijn badkamer leeg te vegen, met al die saaie, groene perfecte planten. En als ik dan bij de prullenbak sta, zie ik altijd weer een nieuwe bloemstengel verschijnen, ergens in het verborgene. Tja, dan kan ik het niet over mijn hart verkrijgen hé! Dus dan bloeien ze weer maaaaaanden in mijn keukenraam, op de salontafel, in de slaapkamer. En net als ik denk: hé ik zou wel weer eens wat anders willen, of als ik denk: over een week heb ik een verjaardag hier, zou leuk zijn als die dan nog staat, is het over met de pret. Hup naar de badkamer ermee! Het scheelt wel stof in mijn badkamer. Dat komt nu niet op de vensterbank, maar op de blaadjes van de plant en dat valt veel minder op!

Grace zei

O ja, als hij binnen een week uitvalt, heeft ie waarschijnlijk te lijden gehad onder kou, of veranderde omstandigheden. Want onder dat perfecte uiterlijk schuilt een heel teer hartje. Dus, geef het een kans en verwaarloos hem een tijdje, 1x in de maand water ofzo. Wie weet...

mrs H. te B. zei

Ik ben meer van de cactussen, die blijven - meestal - in leven....

van alles wat in huis en tuin. zei

Ha....je kent me dus je weet dat ik typt 1 ben: loop graag op hoge hakken en maak me elke dag keurig op. Ook de ramen krijgen elke week een beurt, dat vind ik ook zulk leuk werk, vandaar!
En wat afschuwelijk dat je een dooie vlieg in de vensterbank hebt, je bent echt een slons! Gelukkig ben ik niet zo: er komen bij ons niet eens vliegen binnen, o zo!!
Maar alle gekheid op een stokje (of op een steeltje in dit geval) IK VIND ZE ECHT AFSCHUWELIJK!!!
Ik denk dat jouw plant ook wel voelt dat je niet van hem (of haar) houdt. Planten zijn heel gevoelig hoor!
Misschien kan je beter iemand zoeken die type 1 is en de plant een goed tehuis geven. Bij jou is het toch wel zielig hoor, je zult daar moeten staan!!

Fijn orchideeënweekend.
Groet Trijnie

Zeeuwse Mama zei

Hmm, ik heb ook geen orchideeën. Ik vind ze ook niet zo leuk; zo kalig op z'n lang stokje. Ik heb geen planten in m'n vensterbanken. Alleen in de tuin, daar horen ze want daar krijgen ze vanzelf water ;-)
Voor de rest pas ik ook in de beschrijving van type 2, grotendeels.
Weet je wat ik wel heb in m'n vensterbanken nu? Kaarsen. En die steek ik elke avond aan, waxinelichtjes, en anders doen de kinderen het wel. Staat zo lekker warm. Maar je ramen worden er wel vies van, zag ik van de week.
Maar ik zie dat je al goede tipes hebt gekregen om je orchideeën nieuw leven in te blazen. Ben benieuwd of je ze nog een kans geeft.

Mrs. T. zei

Ik vind orchideeën geweldig, maar herken me helemaal niet in type 1. Zou er nog een type 3 zijn dan?

Anoniem zei

Ik ben absoluut geen type 1 meer type 2 maar mijn orchideeën doen het als een tierelier. Niet te veel water zo een keer in de drie á vier weken een grote plens onder in de pot en ze bloeien continue.

Anoniem zei

Ik herken me aardig in de beschrijving van type 2, en orchideeën? Nee, dank je. De bloem vind ik prachtig, maar de rest... foeilelijk!!

Tineke

Unknown zei

Absoluut type 2 (helaas ...) maar ik kan wel met orchideetjes - niet dat ik ze hier elk jaar heb staan, maar toch! Fijn wiekent gewenst =D

Anoniem zei

Ik ben geen type 1 en geen 2. Maar ik hou wel van orchideeën. Op dit moment heeft mijn plant straf (hij heeft geen bloemen)en staat dus boven. Mocht hij weer zin in een gezellige warme woonkamer krijgen mag dat mits hij bloeit. ;-)

Groetjes Corina

Heleen zei

Hahaha, wat leuk weer om te lezen! Ik ben juist gek op orchideeën omdat ze weinig water nodig hebben en omdat ze zo lang staan (bij mij dan..) Mijn vingers zijn nl. allesbehalve groen en die van jou ook niet als ik het goed begrijp. Ik zou dan denken dat zo'n bloeier ook bij jou goed zou passen.En weet je, er zijn ook heel veel vrouwen die soms hun zaakjes perfect op orde hebben en net zo vaak ook niet! Zo eentje ben ik er dus; een lekkere middenmoter. Prima toch?

Gwennie zei

Ohhhhh, vandaar misschien dat geen orchidee het uithoudt bij mij...!

Gwennie zei

Ohhhhh, vandaar misschien dat geen orchidee het uithoudt bij mij...!

memvan7 zei

Orchideeën blijven tenminste in leven bij mij, jaaaren en jarenlang. Aan verpotten doe ik niet, ze nemen genoegen met een scheut water als ik eraan denk (soms 2x per week en soms 1 x in de maand) En al die tijd staan ze tussen stapels papier, frutsels en spinnenwebben. Cyclamen, kaapse viooltjes en alles groen met bloemen is binnen een week morsdood.
Henriette

Anoniem zei

Tja op die foto lijkt een orchidee
heel netjes, maar let eens op de bladeren, hoe mooi ze zijn gevormd Golvend, en je moet die hoge takken er boven versieren met een gekleurd slingertje, dat maakt hem vrolijker!
MAAR ik hoef hem niet!
maomi

Anoniem zei

Haha, ik ben helemaal geen hakkentype en netjes of hoe zei je het allemaal :-) Maar mijn orchideeën doen het prima....enne, ik doe er echt heel weinig aan! Geef ze wel echt orchideeëngrond als ik ze verpot

Greet zei

Had ik toch altijd gedacht dat ik de enige op de wereld was die niet van orchideeën houdt. De bloem is te mooi en de stengel te kaal.
Ik ben echt een type II maar dan nog wel iets (veel) extremer. Ook ben ik een plantenverwaarlozer. Ik heb daarom binnen alleen een sanseviera, die overleeft tenminste als hij maar 2 keer per jaar een moesson krijgt. En een orchidee, die is bij mij binnen de kortste keren kassie wijlen.
Maar bloemen in de tuin: man, ik ben er gek op!

Anoniem zei

Genoten van je schrijfsel....
Ik ben misschien wel type Vier : de ene dan ben ik type één en de andere dag een vleugje type Twee en dat allemaal zonder een orchidee.
Pieny

Anoniem zei

Het is dus ook iets met schoonmoeders en orchideeën. Mijn moeder heeft ze niet. Zelf krijg ik ze vaak van die schoonmoeder en ze blijven ook leven. Het is niet zo moeilijk, echt verwaarlozen die dingen. Er liggen ook vliegen EN spinnen op de vensterbank. Ik heb hoge hakken, rode lippenstift op zijn tijd en nu een "wintervachtje". Ben ik een type 8A? Anoniem...
ps. Mijn schoonmoeder is echt een 1 want ze kan die dingen zelfs stekken !! Hoe eng is dat?

Anoniem zei

Wat fijn om te horen dat er nog mensen zijn die niet van orchideeën houden :-) Ik voel me er zo ongemakkelijk onder... en ik krijg ze zo vaak... en dat vind ik lastig :) Ik ben van plan ze nu in de tuin te zetten. Dáár lijken ze me eigenlijk wel mooi, tussen het andere groen en bloei. En als ze het dan "begeven", dan is dat maar zo.. dan hoef ik er in mijn huis tenminste niet meer tegenaan te kijken! Ik ben net 50 geworden, en ik wil alleen nog maar zien wat ik echt leuk vind, de rest staat me in de weg :) (de overgang is in aantocht ;-) )

Anoniem zei

p.s.
grappig, als je intikt op google "ik hou niet van orchideeën, dan krijg je enorm veel teksten waarin het gaat over waar een orchidee niet van houdt!! :-)
(vandaar mijn blijdschap met deze blog-bijdrage ;-) )