donderdag 2 januari 2014

Het blotehalssyndroom

U heeft ook een moeder. Net als ik. En u bedacht net als ik dat u het volkomen anders zou gaan doen. In de omgang met pubers, mannen, maar ook in de omgang met uzelf. Dat u niet zou gaan zeuren over kameropruimen, over pasmaaropmetdiegladheid, over treknouietsgezelligsaan, over doejehaarnoueenszusofzo, over vitaminenenmineralen en over optijdnaarbedwantmorgenpuntjepuntjepuntje. 
Maar ik ben net zo geworden. Net als u, misschien. 

Een van de dingen die ik zo floeps van mijn moeder heb overgenomen is het blotehalssyndroom. Vanmorgen hoorde ik het mezelf zeggen tegen Polletje 2 die een nieuwe jas stond te passen in de winkel. 'Nou, hij staat je wel leuk, maar hij heeft wel een blote hals.' En net als ik dat vroeger zo nonchalant deed, haalde Polletje 2 zijn schouders erbij op. 
Nog steeds heb ik wel een voorkeur voor blote halzen (in de zomer én de winter), maar ook voor sjaals en colletjes (in de winter). Net als vroeger. Dan kon mijn jas best een blote hals hebben, als ik mijn sjaal maar omdeed, hoorde ik m'n moeder er ook niet meer over. Maar Polletje 2 wil geen sjaal. Dat is niet voor stoere mannen zoals hij. 

Toen ik een jaar of vijftien was, was het helemaal ín om een collegesjaal te dragen. Dat wilde ik ook wel, maar zo'n sjaal paste dan weer niet bij mijn politieke voorkeur. Lastig. De dingen moesten wel kloppen. Op die manier kon je je image behoorlijk onderuithalen. Ik besloot er toch een te kopen, maar mijn eigen draai eraan te geven. Een hele tijd stond ik bij de beste en duurste en chicste en rechtste herenmodezaak in de Vijzelstraat in Arnhem, Van Dam, te wikken en te wegen. Ik kocht de duurste die ze hadden.  Eentje met afwijkende kleuren en ik droeg 'm to-táál anders dan de anderen. Die droegen 'm een keer om de hals geslagen, beide uiteinden los aan de voorkant. Ik wikkelde 'm tweeënhalf keer om m'n nek en stopte het uiteinde aan de onderkant in. Dat was een statement. En ook prettig, want daardoor had ik geen blote hals. Sterker nog: mijn ogen kwamen er nog maar net bovenuit. 

Tegenwoordig koop ik voor mezelf geen jassen meer met blote halzen, maar ik draag nog wel sjaals en colletjes. Ook binnen. Deze breide ik laatst.

En dit sjaaltje haakte ik. Heerlijk dingetje. 

Die collegesjaal doe ik, na jaren, weer om als het echt heel koud is. Maar dan wel op de alternatieve manier. Want wat zullen de mensen wel denken?

7 opmerkingen:

Karien zei

Haha, zo'n sjaal heb ik ook nog steeds. Wordt bijna nooit gebruikt, want het is bijna nooit meer koud genoeg (als ik op de fiets moet). En de zuinigheid hè, want hij was zo ontzettend duur (60 gulden). Maar eerlijk is eerlijk, mooi is hij wel.

Anoniem zei

Het blote halssyndroom is zoo herkenbaar. En ook bij die link naar mijn moeder. Ik heb al een paar keer ook zelf een t-shirt of tuniek niet gekocht vanwege de gevoelsmatige 'te blote hals'.
OOk de dure collegesjaal in afwijkend kleurenpatroon herken ik. Echt leuk!
JBR

Grace zei

Haha! Herkenbaar, maar ik heb ook echt een hekel aan blote halsen in de winter, zo koud in mijn nek! Dus ik heb collen, sjaals en al dat grut. Ik ben nog iets te jong voor zo'n collegesjaal, ik had wel een oililysjaal...
Dank voor je goede wensen! Ja, wij waren het in de herberg bij jullie! Uiteindelijk was er nog plaats. Ik had uitzicht op een prachtige rok en vroeg me steeds maar af hoe ik die rok toch kende, zeer afleidend in zo'n kerstdienst! ;) maar nu kan ik hem eindelijk plaatsen! Kan ik eindelijk weer slapen....

merula zei

wat een toestand :)

Mrs. T. zei

Hahaha, wat een heerlijk logje weer. Typt zij die momenteel met een sjaal om haar nek gedrapeerd zit te typen. Want blote hals op haar 'huispak'.

Vlijtig Liesje zei

Ik houd ook van blote halzen. Anders voel ik me opgesloten en benauwd. Ik kan nog niet eens een turtlenek verdragen, laat staan een sjaal of ketting.

Bibje zei

he gelukkig, ik ben niet de enige die kolletjes en sjaaltjes binnenshuis draagt....blotehalsjassen verdraag ik simpelweg niet...KOUD!!!!

ik ben nooit zover gegaan hoor om een collegesjaaltje te dragen(brrr het idee alleen al) ik had een geruite, statement ja, en net zo omgeslagen als de jouwe. Als linkse rebel moest ik mijn eer hoog houden.....net als die college shoes met dat stuivertje.....mooi dat ik die dingen nooit gedragen heb...pfffff wat dacht men wel niet om die aan te smeren bij mij. Vriendin droeg dat spul, samen met het befaamde kraagje omhoog en de spenser over haar bloesje. Dat was al erg genoeg en kon eigenlijk ook niet. Maar ja ze was zo leuk om mee om te gaan hahahaha.....

en nu denk ik, waar maakte ik me druk om. ;)