dinsdag 19 februari 2013

Grote Grap: formele kleding in Huize Pollenstein

Ik lach me rot. Ex-Studiepol moet morgen op sollicitatiegesprek voor de salesbusiness komen. In formele kleding. In heel Huize Pollenstein was geen formeel kledingstuk te vinden. Geen stropdas, geen net overhemd, hooguit een verschoten journalistenjasje, geen zwarte schoenen, niets. Ex-Studiepol heeft alleen spijkerbroeken waarvan hij de zakken altijd volstopt met zakdoeken en andere prutzooi. Hij heeft geen smartphone of iets wat daar ook maar in de verste verte op lijkt. Hij heeft geen nette tas, geen normale jas. Loopt altijd met een palestijnensjaal, op afgetrapte gympen.

Maar hij heeft zin in de baan en hij ziet het helemaal zitten. Hij ziet zichzelf al helemaal als gladde verkoper, strak in het pak.

Vanmiddag werd hij gebeld door de secretaresse van de managing director of recruitment and sales support of zo om een afspraak voor een gesprek te maken. Kunstpol nam op. Kunstpol is het absolute tegenbeeld van formaliteit. De hoogstgeplaatsten in onze kringen (huisarts, dominee, rector van school, burgemeester) spreekt hij net zo aan als zijn vrienden en hij zegt iedereen geheid goedmoedig gedag met een kreet die er fonetisch geschreven ongeveer zo uit ziet: 'Jheueuhihhhh.' Waarbij hij standaard die persoon niet aankijkt. Maar dat zag de secretaresse van de managing director natuurlijk niet. Dat scheelde.

Morgenochtend mag Ex-Studiepol al verschijnen. In formele kleding die hij inderhaast vanmiddag heeft gekocht. Een jasje bij H&M voor €30,-, een stippeltjesstropdas bij V&D voor €5,-, een overhemd had hij nog wel ergens achterin zijn kast, van zijn diploma-uitreiking. En er moesten nog schoenen bij. En toen we rode. sportieve sneakerachtigen zagen, waren we allebei verkocht. De winkeljuffrouwen vonden ze ook al zo leuk voor zo'n frisse, vrolijke jongen en reageerden dolenthousiast toen ze hoorden dat het voor een sollicitatiegesprek in de salesbusiness ging. Nee, dat kon absoluut wel, zo'n schoen! En neeeeee!!! Geen stropdas, vonden ze....

En toen kwamen we thuis en ging ik eens googelen op wat formele kleding nu eigenlijk precies inhoudt. Want dat weet ik dus niet uit mijzelf. Dat soort kennis bezit ik niet. Ook niet ergens in de krochten van de achterafsteegjes in de allerminuscuulste kronkeltjes van mijn kleine linkerhersenhelft.

Zoals eerder vermeld houdt een formele dresscode in dat mannen een drie- of tweedelig pak met een stropdas dragen en vrouwen een (mantel)pak met mooie pumps hieronder. In principe maakt het niets uit of een vrouw hierbij een broek of een rok draagt, maar over het algemeen is een rok iets formeler dan een broek.

De basiskleuren voor deze dresscode beperken zich van donkerblauw tot antracietgrijs. Dit zijn kleuren die betrouwbaarheid en een zakelijke houding uitstralen. Een zwart pak zou eventueel ook kunnen, maar dit straalt al gauw afstandelijkheid uit. Bruin is geen geschikte kleur als je zakelijkheid wil uitstralen. Besteed ook aandacht aan je schoenen. Dus zorg ervoor dat je schoenen zijn gepoetst en dat ze qua kleur, maar ook qua vorm bij je pak passen. Dus geen sneakers of bruine schoenen onder een blauw pak. Let er verder ook op dat je sokken bij je pak passen. Dus of de kleur van je broek of de kleur van je schoenen
Het verschil tussen meer of minder formele kleding is vrij simpel. Informele kleding bestaat vaak uit lichtere kleuren, dessins en patronen, dikkere en ruwere stoffen en suède schoenen. Formele kleding daarentegen bestaat vaak uit donkere kleuren, effen, gladde en zachte stoffen en donkere glimmende schoenen.

We zullen eens zien hoe ver Ex-Studiepol het schopt met zijn oude spijkerbroek (zonder acht halfvuile zakdoeken in de zakken gepropt), blauwe overhemdje (vanavond nog even strijken), casual jasje met armstukken, nokiatelefoontje, stippeltjesstropdas en rode sneakers...  Hij zal de manager director in elk geval niet groeten met een joviaal 'Jheueuhihhhh.' 
Ik houd u op de hoogte!


9 opmerkingen:

Trudy zei

Nou, dat gaat 'm vast worden hoor! Succes!!

Greet zei

Lekker stressen! Succes!

Greet zei

Hoeven we niet meer aan te tonen dat we een robot zijn?

Purperpolletje zei

@Greet, haha, je hoeft niet meer aan te tonen dat je géén robot bent. Ik heb trouwens heel even dat 'insluiten'formulier gebruikt, maar dat werkte niet, alles liep vast, volgens mij. Kreeg helemaal geen reacties meer....

Anoniem zei

Hahaaa.... ik ben benieuwd! (En blij dat ze hier op school leren hoe ze voor bepaalde gelegenheden gekleed moeten gaan) :))) Succes!!!

Anly zei

Succes gewenst! Hier hebben we voor dergelijke gelegenheden wel een echt kostuum voor zoon hangen! Ooit te klein gekocht voor mijn man, in de hoop dat het met afvallen wel zou lukken. Dat was een beetje dom.... het hing er geloof ik al 5 jaar. Maar het past onze zoon, dus mag blijven hangen tot het gebruikt gaat worden. Hij heeft opa en oma er al een keer mee verpletterd. Groetjes, ik zal goede gedachten het luchtruim in sturen.
Anly

Bibje zei

Ik ben heel benieuwd naar het vervolg :)

clair1991 zei

succes exstudiepol....ik duimel

Mrs. T. zei

En en en ????