Uitgelezen 2019

donderdag 27 september 2012

Joël

Zaterdag wordt hij alweer 25. Een leeftijd die voor hem onbereikbaar leek. Kwetsbaar is hij.
Joël, de zoon van mijn vriendin. Zijn dag bestaat uit slapen, eten, liggen, zitten, doezelen en snoezelen en verzorgd worden. Heel veel verzorgd worden. Dag en nacht staan er mensen voor hem klaar, vooral zijn moeder. Joël lijdt aan epilepsie en het hele gezin lijdt mee. Lijden. Dat is in dit geval een woord dat écht past. Die stomme epilepsie.
Ik vind het telkens weer heel ontroerend om te zien hoe mijn vriendin hem bijstaat als hij weer eens een aanval heeft. Zoveel liefde. Zoveel zorg en toewijding. Bitterzoet.
Wat is een leven waard? Wat is Joëls leven waard? Nou. Heel veel dus. Hij geeft zin en betekenis aan het leven van anderen. Hij leert mensen lief te hebben, te geven, onvoorwaardelijk van hem te houden. Hij leert mensen te kijken, heel goed te kijken en werkelijk te zien wat hij nodig heeft. Dat maakt die mensen heel bijzonder, dat maakt die mensen mooi.
Op dinsdag en vrijdag rijdt Joël paard. In de Manege zonder Drempels. Hij ligt dan op een huifbed, gelegd over de ruggen van twee paarden en de beweging, de warmte, de cadans doen hem zo goed. Kijk hem hier eens liggen en genieten. Na een tijdje ontspant hij zich helemaal. Zo heerlijk om te zien.Alvast gefeliciteerd met je verjaardag, Joël. Dank je wel voor wie je bent, nu al. Wat zul je in het toekomende leven prachtig zijn.

14 opmerkingen:

marion zei

gefeliciteerd!!!

En wat een prachtig logje

Trudy zei

Helaas openen de foto's hier niet. Maar ik geloof graag dat hij geniet! Gefeliciteerd allemaal en in het bijzonder Joël!

Aikries zei

In het toekomende leven.
Daar zal niemand meer zeggen: Ik ben ziek. Of ik heb pijn.
Gefeliciteerd met Joël.

Gerd@ zei

Heel ontroerend blogje ... mooi ...
En natuurlijk ook van harte ...

Groetsssssss Gerd@

Zeeuwse Mama zei

Ontroerend mooi!

Inge zei

Ik kan ook alleen maar zeggen: ontroerend mooi!

Anoniem zei

Ook ik vind het ontroerend mooi!
maomi

merula zei

wauw bijzonder hoor...
gefeliciteerd nog.

Jet zei

Tranen hier..
Wat een mooi en bijzonder mens, die anderen, zonder dat hij het zelf weet, zoveel wijze lessen heeft geleerd. En ik ben daar één van!

Mrs. T. zei

Wat een ontroerend mooi stukje!

C o w R o a d zei

He, wat interessant die huifkarren! Ik werk alweer bijna vijf jaar als een vrijwilliger op een manege hier in Amerika (Seattle) met kinderen en volwassenen met 'disabilities'. (Het heet 'Little Bit') Ik heb ze de link van 'jouw' manege doorgestuurd...

Anoniem zei

wat een prachtig stukje, je zou dit naar alle gezondheidsverzekeringen moeten sturen, kunnen ze wat van leren, vooral dat het niet aan hen is om te bepalen wat kwaliteit van leven is . Ik werk in de gezondheidszorg,je zet echt mensen aan het denken met wat je geschreven hebt. Het is zo gangbaar dat buitenstaanders denken te weten hoe het voor een ziek mens hoort te zijn.Diep respect voor alle betrokkene bij Joel.
Monique

baasbraal zei

Lydia, je hebt jezelf weer overtroffen! Prachtig stukje over Joël. Hij is het ten volle waard, GEFELICITEERD!!

Jedidja V. zei

Wow, de laatste zin is zo mooi.