donderdag 12 juli 2012

Vakantieangst, deel 2

Ik was acht. Lange bruine vlechten met strikken, een groen capeje, verlegen en ontzéttend lief. Ik had een paar dagen bij m'n oma in Zutphen gelogeerd en zij zou me op de trein naar huis zetten. Ik had al wel vaker alleen in de trein gezeten, vond het niksniet eng.
Omaatjelief vond het te lang duren op het station. De stoptrein, waar ik in moest, zou pas over een kwartier komen, terwijl de sneltrein, waar ik NIET in moest, klaarstond. Dus gaf ze me een dikke zoen en zette me toch op die trein. Zwaaide me vrolijk gedag en de trein reed weg. Oma kon thuis het logeerbed gaan afhalen, boodschapjes doen en naar tante Jans. Ook ik had niets door en reed in sneltreinvaart alle stationnetjes voorbij waar de trein anders stopte. Brummen, Dieren, Rheden-De Steeg, Velp én Arnhem Presikhaaf. Huh? Maar daar had ik er dus uit gemoeten. Ik schrok me wezenloos en vroeg de vriendelijke mevrouw tegenover me om een kwartje om naar huis te kunnen bellen. Als ik erover nadenk, verbaas ik me nóg over mijn assertieve en praktische houding van destijds. Ik blijk het dus wel ín me te hebben...
Deze mevrouw bleek dezelfde kant op te moeten en nam me mee in de bus naar haar huis en zo kwam alles toch nog goed. Sindsdien heb ik veel en vaak getreind, maar bijna altijd binnen Neerlandse grenzen. De keren dat we naar Frankrijk treinden heb ik hier uitgebreid beschreven. Dat was ook een tamelijk rampzalige reis (en de vakantie erop was ook uitermate spannend, leest u daar gerust nog eens verder om ook zelf in een fijne vakantiestemming te komen!). 
Inmiddels verheug ik me al enigszins op ons treinreisje naar Hamburg. Ik heb alle informatie op het web nog eens rustig bekeken en de reacties op mijn vorig berichtje tot me door laten dringen. En ik heb de volgende handige standaardzinnetjes ijverig gerepeteerd:
- Das dauert aber lange, möchte ich ein Gesichtsmaske?
- Muss ich hier aussteigen, gibt es Vergnügungsparks in der Nähe?
- Wir haben grosse Eile, gibt es einen Fahrstuhl?
- Der Zug aus Osnabrück von 11.56 Uhr verspätet sich um 15 Minuten und deshalb wimmelt es hier von Mücken.

Komt goed!

8 opmerkingen:

Mrs. T. zei

Hahaha, tuurlijk komt het goed. Je gaat sehr viel spass haben. Of so etwas.

Jet zei

Hahahahaha! Ja hoor natuurlijk komt het goed! En anders bel je m'n man maar even die zó goed Duits spreekt dat de Duitsers niet kunnen geloven dat ie géén Duitser is, en dat is dan óók weer jammer...

CdeV zei

komt goed!! :-)

Inge zei

En denk erom: niet 'bellen' maar 'klingeln' als je ergens voor gesloten deur staat. Viel Spass!

Karien zei

Ja, ik ben nogal bereisd, dus ik deel je angst niet. Toen ik in Ecuador op mijn 18de op het vliegveld stond en het gastgezin maar niet verscheen organiseerde ik heel handig een ritje met een vriendelijke omstander. Net als bij jou als kind kwam het allemaal goed. En nu straks helemaal!

wilmi zei

Zojuist jullie treinavontuur naar Frankrijk gelezen. Briljant geschreven, wat een geweldig verhaal! Ik denk dat je Duitsland-met-de-trein wel gaat overleven met zoveel ervaring;)
Maar toch nog wel begrijpelijk hoor, die angst, na zo'n traumatische ervaring in je jeugd.
Bon voyage, het gaat zeker goedkomen!

merula zei

nou een lekkere oma was dat zeg!
Fijn dat je je zo goed voorbereid om je Duits avontuur.

clair1991 zei

Ja , veel plezier... geen in het Nederlands... komt goed