Uitgelezen 2019

donderdag 16 januari 2020

Glimlachgarantie / Naar de lijkenknipper

Vorige week is mijn lieve vader voor het eerst in zestig jaar naar de kapper geweest! Al die tijd knipte mijn moeder hem, maar dat lukt nu helaas niet meer.
Het is wel een hele metamorfose. Zo zag zijn kapsel er in juli uit:


Zo een jaar of 20 geleden:
En nu zo:


(Telkens als ik dit filmpje bekijk, krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht. U vast ook...)
Mijn moeder vindt het maar kort en netjes. Ze houdt wel van mannen met lange, woeste haren.

Vroeger, voor hun huwelijk, dat binnenkort van diamant genoemd gaat worden, ging mijn vader wel naar de kapper. Als jochie moest je dan altijd netjes op je beurt wachten. Volwassen mannen gingen altijd voor. Maar toen hij een jaar of twaalf, dertien was, had hij een kapper vlakbij gevonden, in de wijk waar het ziekenhuis stond, waar hij zonder wachten snel geknipt werd. Dat vond zijn moeder wel wat, toen hij haar dat vertelde. Waarschijnlijk was de prijs ook in orde, want oma was nogal op de centjes. Maar ome Karel wist dat het hier om een lijkenknipper ging. Een kapper die in het ziekenhuis het haar van de pas overledenen netjes kapte.
Mijn vader moest voortaan bij de oorspronkelijke kapper weer netjes wachten op zijn beurt, tot alle heren geweest waren.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

En zo begin ik deze dag met een glimlach!
Dank je wel.
Ingrid

Judy zei

Haha, ja keurig netjes zit het nu, maar de 'wilde haren' passen beter bij hem, denk ik. :)

nicole orriens zei

Het is inderdaad een stuk korter. Ik vond die wilde lokken ook wel wat hebben.

Willem zei

De 'lijkenknipper' waar je gewag van maakt had ook een groot deel van het manlijke KEMA-personeel, waaronder ikzelf, als klant. Dat omdat hij in een ongelooflijk hoog tempo werkte. Of het volgens de laatse mode en inzichten was? Ik denk het niet, en het interesseerde ons ook niet. Het ging gauw en netjes en dat hij ook de lijken knipte en schoor in het nabijgelegen Elisabethgasthuis was bij ons ook bekend en stoorde ons evenmin. In een middagpauze van anderhalf uur knipte hij vlotweg 8 klanten. Als een vlo wipte hij rond de kappersstoel en nam zo nu en dan een trek aan zijn pijp. Kortom, ik bewaar best wel plezierige herinneringen aan de man. Toen ik in de buitendienst belandde moest en doordeweeks vaak in een hotel verbleef, moest er een andere kapper gezocht worden en de afgelopen ca. 30 jaar heb ik, gemiddeld genomen elke zes weken, mijn kapsel en baard door haar laten bijwerken. Je ziet, ik heb ook wel vaste gewoonten en ben zelfs redelijk voorspelbaar.

lien zei

Haha wat grappig dat je er een filmpje van hebt gemaakt. Dat 'korte' haar staat je vader goed!

It's me zei

Geweldig ....ik ken hem ook alleen maar met lang haar...staat hem goed hoor liefs Ria💕