Uitgelezen 2019

dinsdag 25 juni 2019

Over Dadendrang en Arnhemse meisjes

Vijf eiken met nesten voor ons huis, een bosje eiken met nesten achter ons huis: de jeuk is soms niet te harden. Overal bultjes en blaasjes van de eikenprocessierups. Niet te vermijden als je zo mooi woont als wij. Een op de vijf bomen in Nederland schijnt eik te zijn. Van monocultuur krijg je dit soort plagen.

Eerst dachten we nog dat we vlooien hadden, of luizen, of bedwantsen. Voordeel: de hele slaapkamer is schoongemaakt, geen beest te zien, op een verdwaalde mug na.

Ander voordeel: ik kreeg Dadendrang (heel even maar, hoor, wees niet bang). Als je maar iets doet wat je aandacht vraagt, vergeet je de jeuk. Dus bakte ik, met behulp van een recept van Appie, Arnhemse meisjes. Die had ik nog nooit gegeten, terwijl ik er zelf een ben (of was). Echt lekker!

Ik neem nog een hooikoortstabletje en ga weer andere Daden verrichten. Dag hoor.

10 opmerkingen:

Bertiebo zei

Dag hoor!

erika zei

Oh, wat vervelend! Ik wens je veel sterkte met die vervelende beesten. Wij hebben hier nog geen last, hoewel er verschillende eiken in het park achter ons staan.

Judy zei

Sterkte! Ik heb vlooienbeten momenteel, maar ik kan de boosdoener(s) niet vinden.

Anoniem zei

Ook al, ik las het bij Clarien ook. Je schijnt de plekken in te kunnen smeren met aloe vera, dat helpt tegen de jeuk!

nicole orriens zei

Wat vervelend zeg. Ik zit ook de hele tijd te krabben en vrees ook dat ik getroffen ben door die vervelende rups. Kun jij nog wel naar buiten? Of moet je steeds binnenblijven?

Willem zei

De hele buurt gaat nu investeren in nestkastjes voor de (kool)mezen? Het schijnt dat deze vogeltjes nogal verzot zijn op de rupsjes en er hun jongen prima mee groot kunnen brengen. Zo'n rups is weliswaar een brandhaard van brandhaartjes, maar daar schijnen die vogeltjes lak aan te hebben.
Duidelijk is in ieder geval dat de roeken,-ik neem aan dat het roekennesten zijn in de eiken bij jou in de buurt-, de eikenprocessierups niet tot hun voedsel vinden behoren.

Clarien zei

Och ja, hier precies hetzelfde. Ik smeer me s ochtends en s avonds in met vers aloe vera sap en dan valt het eigenlijk wel mee met de jeuk. Als ik het vergeet is het krabben krabben. Aaaah. Maar het schijnt maar een paar dagen te duren dan zakt het weg.

Het wordt wel steeds erger met die rupsen. Er komt nu een nieuw soort aan, de dennenprocessierups, die is nog erger. Die komt ook door monocultuur en steeds maar dennen aanplanten in de bossen in plaats van variëteit. En door opwarming.

Laten jullie de eiken staan? Wij denken erover om één of twee te vervangen door bijvoorbeeld notenbomen en elzen. En zoveel mogelijk nestkastjes ophangen. En ook niet te strak maaien en wat lage begroeiing en bosjes enzo laten staan. Hoe meer diverse planten hoe meer rupsen-eters.

Nou zeg zit ik zomaar te bloggen op jou blog. Haha. Maar ik spam gelukkig nooit! :D

Anoniem zei

Met een kledingroller van Ikea je hele lijf afrollen.
Serieus.
Heel effectief.

MeMaree zei

Oh wat vervelend dat je er last van hebt Ik heb lichtelijke bedwantsenangst... Elke bestemming-inclusief-overnachting inspecteer ik trouw ons tijdelijke matras. Je moet er niet aan denken dat ze zich in je huis -vesten. Maar die eikenprocessierups lijkt me ook vervelend. Sterkte ermee!

miekequilt zei

Ik lees net dat de overlast afneemt. Maar waarschijnlijk ook weer zal toenemen. Dus voorlopig kun je blijven bakken. Ik heb geen tips tegen de jeuk, maar zie er hierboven genoeg staan. Hopelijk helpt er iets.
O ja, kan die mierenjeuk niet van die rupsen komen?