dinsdag 12 november 2013

Gebakken peren

Ik zat met de gebakken peren, want ik was jarig. Gisteren werd ik 43 en dat is nu zo'n leeftijd waar ik niets mee heb. Je loopt alweer tegen de vijftig en 43 is ook nog 's een priemgetal. Net als 41 en dat was ik eergisteren nog, bij wijze van spreken. Ik las ergens dat er plenty wiskundigen zijn, die zich bezig houden met het vinden van priembuurgetallen, dus bijvoorbeeld het getal 42. Dat heeft als buurgetallen 41 en 43 en dat zijn allebei dus priemgetallen. 4 is ook zo'n priembuurgetal. Erg interessant allemaal, maar niet heus. Daar komt u hier niet voor.

Die gebakken peren, die zijn echt heul lekker, ook al lijkt het op de foto nergens op. Daar wilt u vast wel een recept van. Ze passen totaal niet in onze nieuwe planteneetgewoonte, maar als je jarig bent, mag zoiets best. Voor vier personen:
Schil twee peren, snijd ze in stukjes en bak ze aan in wat boter, een paar minuutjes. Kieper er dan eventueel wat cranberrygelei bij (uit zo'n Ikea-potje dat anders maar in de koelkast staat te wachten op betere tijden).
Doe de peren in beboterde ovenvaste schaaltjes, en laat dat wat afkoelen. Maak ondertussen een kruimelig deegje door een mixje van 80 gram bloem, een snufje zout en 35 gram suiker te mengen met 50 gram gesmolten boter en daarna ook nog 's 30 gram gehakte pure chocolade. Zet dat mengsel een halfuurtje in de koelkast, verdeel het daarna over de peren en bak het geheel 25 minuten in de oven, hetelucht: 175 graden.

Wat ik kreeg? Ik wist weer eens bijna niets te vragen. Dus kreeg ik schoenen van Grote Pol, een fris douchegordijntje en wc-matje van de Polletjes, een koekenpan van mijn ouders. De overige gasten had ik van te voren gevraagd of ze iets wilden geven wat ze toch al in huis hadden, waar zij niets aan hadden en waar ze mij een plezier mee konden doen. Dat was een te moeilijke opdracht. Ik kreeg allerlei leuks, maar er was maar een laag tweedehandsgehalte aan te bespeuren.

Ik had nog een wens. Een foto van ons vieren, waarbij we in dezelfde positie op de bank zouden zitten als 16 jaar geleden, toen Polletje 2 nog een heel ieniemienie Polletje was. Polletje 1 overigens ook. Dat werd chaos. Ik mag die foto's van de Polletjes niet publiceren, maar doe het toch, met gevaar voor eigen leven. Als ze gaan protesteren, beloof ik ze wel een vette worst, of zo.Op die foto van nu, heb ik mijn eindelijk afgemaakt vilten rokje aan. Hier schreef ik er al over en zaterdag heb ik 'm op de valreep onder de naaimachine doorgeroetsjt en ík vind 'm helemaal leuk! Je kunt er niet veel van zien, daarom nog even dit fotootje.

13 opmerkingen:

wilmi zei

Hee toffe peer,
Ik wist niet dat je jarig was, anders had ik er wel een taartje op genomen;)
Wat een onwijs leuke foto van jullie bedolven onder de kinders, ha!
Van harte gefeliciteerd nog met je priemgetal. Nog vele gezonde gelukkige jaren toegewenst met allen die je lief zijn om je heen!
En als je op een ander jaar niets weet te verzinnen voor je verjaardag. Vraag dan es een "ervaring". Kan heel leuk uitpakken;)
lieve groet,
Wilmi

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
mrs H. te B. zei

Van harte! Maarre - priemgetallen doe me altijd denken aan wiskundestrafwerk - héél lang geleden! Ik word in januari ook een priemgetal, maar dan veel hoger dan 43 - bijna 50.................

Purperpolletje zei

Mrs. H.te B.: de priemgetallen rond 50 zijn niet heel dikgezaaid. Word je dan misschien 47?

Purperpolletje zei

Wilmi: goed idee!

Anoniem zei

Hahahaha, geweldige foto! en super leuk rokje.
Dat kadoidee (ook al pakte t niet zo uit) vind ik echt n goeie. Volgens jaar dan maar. Cu friday!

Kaatje zei

Van harte, mw Pol, met uw verjaardag! Bij zo'n priemgetalleeftijd hoort echt u :-)
Wat een geweldige blog-foto's-rokje.
Een heel fijn nieuw levensjaar!
Kaatje/

Grace zei

Gefeliciteerd!!! En heerlijk te pruimen perentaartje, zo te zien! Wat een grote binken zijn die kerels al!
En een SUPERGAAF rokje!!! Echt helemaal te gek! Heerlijk, zo kleurrijk! Wat ben je onwijs creatief begenadigd! Groetjes, Grace

Anoniem zei

gefeliteerd!!
43 vind ik persoonlijk meer zo´n schoenmaatgetal , maar qua leeftijdsgevoel is omdraaien van het getal misschien een leuke optie?? Es

merula zei

o alsnog gefeliciteerd! De foto van vroeger en nu op de bank is inderdaad wel het best cadeau! Heerlijk :) (net als de peertjes)

van alles wat in huis en tuin. zei

Ha ik had je al via fb gefeliciteerd (handig hè, hoef je zelf niks meer te onthouden) maar nogmaals van harte.
Wat een leuke ideeën heb je toch: zo'n verjaardagscadeau van de gasten, jammer dat het niet helemaal lukte.

Groetjes
Trijnie

p.s. Mogen we je met het rokje aan ook zien? Ben zo benieuwd!

Tineke Plooij zei

Dat van die priemgetallen, dat vind ik dan, als wiskundige, wel weer een beetje leuk, een beetje maar.
Mijn vader, natuurkundige, was dol op priemgetallen en hun eigenaardigheden.

Anoniem zei

een beetje laat (omdat hier ook verjaardagen waren!!) maar van harte gefeliciteerd!!!!!
Na regen komt zonneschijn, en na 43 komt 44! En dat is toch een heel leuk getal: 2 maal 22, dat klinkt alweer bijna te jong!:)
Inderdaad, een echt pollenrokje: fleurijk en mooi, alsof het uit een dure boutiek komt.
de groepsfoto vind ik ook erg leuk, dat moet ik unbedingt eens nadoen.

Doei,
Jojo