dinsdag 11 juni 2013

Zakenman

Rekenen kan hij niet zo goed. Al kan hij het beter dan hij soms zelf denkt. Als het even niet vlotjes lukt, blokkeert hij en komt er niets meer uit. Het gaat erom het rekenmotortje in zijn hoofd draaiend te houden. Met energie. En die energie wek je op door dingen te denken. Niet: 'Ik ben stom, dom, ik zal het ook nooit leren, want ik heb een leerstoornis.' Dat die gedachte niet helpt, snapt hij best. Maar wat hij dan wel moet denken, weet hij niet zo goed.
Ik heb een tekening van een hoofd gemaakt, hij tekent de rekenmotor erin, een trechter erboven waar de energie in moet, zodat de motor kan draaien en een kraantje aan de motor waar opgeloste sommen uitrollen. Maar de denkwolkjes boven de trechter blijven leeg. Hij peinst. Ik weet natuurlijk wel wat, maar hij moet deze oplossing echt zelf bedenken.

Maar dan opeens: 'Ik moet toch wel wat van mijn familie geërfd hebben. Mijn opa is zakenman, van {naam bedrijf} en die kan heel goed rekenen. Ik moet dus best wel kunnen rekenen, want ik ben zijn kleinkind!' Blij schrijven we deze gedachte op in een grote denkwolk. Ik zeg: 'Ik denk dat deze gedachte jou goed gaat helpen, want jij houdt volgens mij heel veel van je familie!' Hij knikt. Hij houdt megaveel van ze en later wordt hij ook zakenman, net als zijn opa. Waarin hij zaken gaat doen? Hij gaat geld geven aan arme mensen. En dan maakt het helemaal niets uit dat hij niet zo goed kan rekenen, want zakenman worden kan iedereen. Ook al heb je een megaleerstoornis.

3 opmerkingen:

Blauwe Druijffjes zei

Goed zo jongeman, groot dromen, daar houd ik van!

Roos zei

Wat mooi! Alles begint met de juiste gedachte. :-)

Saskia Bruinsma zei

En zo is dat!!! *applaus*