maandag 13 mei 2013

Stoer

Ik vond het al zo vreemd. Al twee weken lang geen zin in bloggen, terwijl het aan inspiratie niet ontbrak. Genoeg gezien, gehoord, gevoeld, maar ik kon er geen woorden aan geven. Ik zou toch geen writer's block hebben? Moest ik er een punt achter zetten en me richten op iets anders? Of een blog beginnen over het wel en wee van de struisvogels in Oezbekistan-Noord? Een boek schrijven over de geschiedenis van de manchetknoop? Twijfels, vragen.

Tot gisteren. Toen ik de koorts -woesj- voelde opkomen. Compleet met halfkoude rilling. Toen hebben we toch maar even de huisartsenpost gebeld. Blijkt: nierbekkenontsteking.
Ik was dus te stoer, want al bijna twee weken liep ik rond met een urineweginfectie die ik wel dacht weg te spoelen met water en sinaasappelsap, ondertussen cranberries en paracetamollen snoepend. Dat lukte dus niet. Elke dag dacht ik: morgen ga ik naar de dokter, maar ik ging dus niet. Ik was te stoer. Tot gisteren. Toen werd ik een hoopje ellende. Met schuldgevoel omdat ik naar de huisartsenpost moest die alleen voor echte zieligerds bestemd is, van die mensen die bij het tuinieren in hun been snoeien, of bij het voetballen hun knieschijf breken. Waar artsen werken die elke domme patiënt die gemakkelijk op normale tijden naar de huisarts hadden kunnen gaan streng toespreken.
Vannacht waren drie dekens (dubbelgevouwen!) nog niet voldoende om de koude rillingen te stoppen. Een uur lang lag ik te shaken en te klappertanden, om daarna drie uur lang als een blote otter te liggen zweten om de warmte weer een beetje kwijt te raken.

Weet u wat nu zo leuk is? Ik kan mijn moeder de schuld geven. Zij heeft me zo stoer gemaakt. Het verhaal gaat dat mijn moeder en oma naar me stonden te kijken terwijl ik in de tuin speelde en mijn arm schaafde. Of een gat in m'n knie viel, kan ook. Mijn oma wilde naar me toe om me te troosten, maar mijn moeder hield haar tegen. Ik kon het zelf wel oplossen. En ja hoor. Ik stond op, huilde nog een beetje na, maar speelde daarna weer lekker verder. Tja. Daar krijgen kindertjes nu nierbekkenontsteking van. 

En ik sprak mezelf streng toe: nooit, maar dan ook nooit zal ik meer zo stoer zijn. Ik ga piepen bij elk pijntje, bel de dokter om de klipklap voor ieder wissewasje en keurig naar mijn lichaam luisteren.
En nog iets: nooit zal ik mijn kleinkinderen opzadelen met zo'n rompertje. Nooit.

13 opmerkingen:

Franca zei

Sterkte stoer mens.
En volgende keer een beetje liever voor jezelf zijn!

Anoniem zei

Die moeder van jou toch,en die lieve oma,, als ze de gevolgen er van gewten hadden, zou het anders zijn verlopen, (misschien!).
Beterschap, en goed zweten werkt genezend, dus blijf maar lekker onder die dekens liggen!
maomi

Greet zei

Zo, wat zal jij een koorts (gehad) hebben. Sterkte ermee en van harte beterschap. En daarna mag je op de juiste plaats en tijd best wel stoer zijn.

Grace zei

Nou, wat een offer moet jij brengen om stoer te kunnen zijn zeg! Nierbekkenontsteking, heftig en helemaal niet fijn! Ik kan er over meepraten....misschien troost het je dat in het niet zo heel verre noorden ook iemand haar nieren behoorlijk vaak verwenst en helemaal niet aan die psalm 139 moet denken waar in iets staat over welgevormde nieren. Ofzo...
In ieder geval...heel veel beterschap!! Ik denk aan je...dat helpt vast! Liefs, Grace

Gerd@ zei

Oei dat klinkt niet lekker ... je kan ook inderdaad TE stoer zijn he

Beterschap ... gr. Gerd@

ps leuk stuk in de krant over je zoon ....

Mama Maai zei

Oh jeetje, beterschap!

Vera zei

Gut, wat een gedoetje.
Beterschap!!

Groetjes

Vera

wilmi zei

Nou je hebt in ieder geval weer bloginspiratie;) Gek mens. Beetje beter om jezelf denken dus..
Beterschap hoor! Ik heb er geen ervaring mee, maar t schijnt niet prettig te zijn. Hou je taai!

Anoniem zei

manoman, dasnietleuk! Ik wens je dat je snel weer gezond bent, en dan weer STOER verderblogt en niet vastROEST!

Doei,
Jojo

Anoniem zei

Good day! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers
and starting a new initiative in a community in the
same niche. Your blog provided us valuable information
to work on. You have done a marvellous job!

Also visit my blog post - novostar tricks

Mrs. T. zei

He bah, wat vervelend. Beterschap hoor. Hoe gaat het verder met de zaak eigenlijk?

Anoniem zei

Beterschap!!!
Groeten, Babette

Tineke Plooij zei

Ai, dat klinkt heftig: inderdaad, je kunt ook TE stoer zijn: beterschap, en neem er de tijd voor!