Uitgelezen 2019

maandag 22 juni 2015

20/272 Ik ging om een boodschap

Heeft u dat ook weleens? U gaat boodschappen doen en komt met heel iets anders thuis dan het plan was? Ons ThuisPolletje heeft dat in elk geval wel. Je stuurt hem weg om ein-de-lijk eens wat nieuwe onderbroeken te kopen en hij komt thuis met wéér twee flodderige T-shirtjes ('heel goedkoop hoor, mama').

Ik ging naar het UWV met een boodschap: ik ben gezonder. Dat moet je bij het UWV officieel binnen een week melden. Belachelijk. Dat is bij chronische ziektes natuurlijk heel lastig. Het gaat om een lang proces waarbij ik me stapje-voor-stapje telkens iets beter ging voelen. Daarom voelde ik me verplicht dat door te geven, maar was wel bang uit de WIA te raken en dus geen arbeidsongeschiktheidsuitkering meer te krijgen. Zó gezond voelde ik me nu ook weer niet. Maar ik vind dat je dit soort dingen eerlijk moet doorgeven en wilde erop vertrouwen dat het goed zou komen.

Ik werd opgeroepen voor een herbeoordelingsgesprek met de arts. Die vond eigenlijk helemaal niet dat ik zoveel beter was. Sterker nog, ze vond me op bepaalde punten zieker dan in 2011 werd vastgesteld. Ik trof dit keer dus een arts die wél luisterde, die kritische vragen durfde te stellen en mijn overmoed aan de kaak stelde. Grote Pol was op haar hand. Ik kreeg het niet voor elkaar om hen bij te brengen dat het echtecht een stuk beter gaat. Ik riep nog: 'Jullie zien het veel te negatief en de internist zegt dat ook!' Maar nee, het mocht niet baten. Conclusie was dat ik in 2011 te positief beoordeeld ben en nu ongeveer op dat vastgestelde niveau van toen zit.

Lang verhaal kort: i.p.v. uit de WIA te raken ben ik nu volledig arbeidsongeschikt verklaard. Dat heeft dan weer met andere berekeningen te maken die een arbeidsdeskundige uitvoert. Die moet drie banen bedenken die bij jou zouden passen, berekenen hoeveel je daarmee zou kunnen verdienen en dat bepaalt dan weer de mate van arbeidsongeschiktheid. Moeilijker kunnen ze het niet maken.
In 2011 kon ik nog kiezen uit drie fantastische, reële banen als administratief medewerker (waarvoor ik geen diploma's en vaardigheden bezit), receptioniste-telefoniste (waar ik gillend gek zou worden van de veelheid aan prikkels) en consultatiebureaumedewerker (de hele dag schattige baby's opmeten en niets mogen vertellen over voeding, opvoeding en ontwikkeling, want dat doet de verpleegkundige wel). In 2015 heb je voor twee van bovengenoemde banen meer diploma's en een rijbewijs nodig. Dus ben ik ongeschikt voor de arbeidsmarkt. Haha.

Ondertussen werk ik lekker verder in mijn praktijk en wordt de uitkering flink gekort omdat ik zoveel verdien.

Ik ga nog maar eens boodschappen doen. Ik heb sokken nodig, maar misschien kom ik wel thuis met heel iets anders. Een e-reader bijvoorbeeld. Iemand positieve ervaringen met zo'n ding? Ik wil er graag een waarmee ik 's nachts in bed kan lezen zonder Grote Pol wakker te maken.

Dit is dag 20 van 272 dagen dagboek-op-Purperpol.

9 opmerkingen:

Crafts 'n' Skills zei

Jeetjemina.. wat een gedoe hé?
Blijf jezelf dan toch maar een beetje beter voelen dan je een paar jaar geleden deed en probeer te genieten van elke goed moment.
Fijne dag verder!

Corine(THUIS) zei

Een UWV-arts die luistert? Dat is een zeldzaam geval! Maar waarschijnlijk heeft ze wel gelijk.. Het lijkt nu misschien voor je gevoel beter te gaan, maar dat komt waarschijnlijk ook doordat je niets verplicht bent aan een werkgever. Fijn dat het werk in je praktijk lekker loopt, geniet zonder wil-zorgen lekker van de zomer!

Marga (http://marga-detweedehelft.blogspot.com) zei

Dat je het alleen al durfde naar het UWV gaan, brrr...en mijn sony e-reader is 's nachts arbeidsongeschikt omdat er geen verlichting in zit, voor de rest ben ik er ontzettend blij mee, een van mijn beste aankopen de laatste tijd, altijd bij me. Succes met je praktijk en fijn dat er nu geen druk meer achter zit.

Ellen zei

Een paar maanden geleden heb ik de Kobo Aura gekregen. Daarvoor heb ik jaren een Sony gehad en daar was ik ook al zeer blij mee. Maar de Kobo is echt weer een stuk beter. Met de ingebouwde achtergrond verlichting kun je prima in bed lezen als het licht uit is. En je kan tijdens het lezen traploos de letergrootte aanpassen en de accu gaat superlang mee. Ik had hem begin mei opgeladen en afgelopen weekend was hij pas leeg. In de tussentijd heb zeker 5 boeken gelezen, maar ik denk nog wel meer. En in tegenstelling tot een iPad ook prima buiten in de zon te gebruiken. Het enige nadeel van een ereader vind ik dat hij wel leeg kan zijn. Een papieren boek doet het natuurlijk altijd, maar ja die moet je dan ook meestal de hele tijd vasthouden omdat hij anders niet open blijft liggen. Als je specifieke vragen hebt, laat het maar even weten.
Groetjes, Ellen

Greet zei

Goed te horen dat het lekkerder met je gaat.
Eind jaren negentig werd ik door een arbeidsdeskundige beoordeeld, Het laatste beroep waarvoor iemand geschikt zou kunnen zijn was koffiezetapparatenmonteur. Zelfs daar werd ik niet geschikt voor bevonden, dus werd ik 100% afgekeurd.
Is een e-reader wel goed voor het milieu?

van alles wat in huis en tuin. zei

Haha...ben je blij dat het beter met je gaat...gaan ze je vertellen dat dit niet zo is! Alsof jij het niet het beste weet! Maar goed: stel dat je jezelf overschat....
Maar het is heerlijk om te zien dat het beter gaat: vast wel tijd voor een koppie thee? Puur om je nieuwsgierigheid te bevredigen?

groetjes Trijnie

Oh en....een echt boek vind ik fijner, ik vind het lezen lastig. Heb je geen zaklamp?

Anoniem zei

Wat fijn dat jij je beter voelt, kan niemand van je afnemen het is jouw gevoel. Ook fijn dat je praktijk floreert , geniet ervan
Ik wens je een mooie zomer toe. Monique

Véronique Hersbach-Schwiebbe zei

Wat fijn om te lezen dat je je beter voelt. Wat een ander er ook van mag zeggen / vinden, het gaat tenslotte in dit geval toch om jou. En ik ben dolblij met mijn e-reader met achtergrondverlichting (kobo aura HD) Die je ook nog eens hoger en lager kan zetten. Heel fijn! Mijn echtgenoot heeft nergens last van als ik met het licht uit nog lekker een beetje wil lezen. En ik ben heel blij dat ik elektronische boeken kan kopen: die kosten niks in opslag, drukken, of vervoeren. In mijn beleving erg duurzaam. Ik waag me niet aan uitspraken over een duurzame productie van het ding, daar weet ik echt niks van. Bovendien verstoffen de honderden boeken die ik in mijn reader heb opgeslagen niet zichtbaar zoals de boeken in mijn boekenkast.

Anoniem zei

Klinkt gecompliceerd.
Maar fijn te horen, dat jij je goed voelt; dat is het belangrijkste.
Groetjes,
Jojo