Uitgelezen 2019

dinsdag 6 mei 2014

Bevrijdingsdag 2014

Roodverbrand en met stevige hoofdpijn tuimelde ik gisteren m'n bed in. Bijna twee uur had ik op een harde stoep, deels in de voor mij verboden zon, zitten wachten om een glimp van de Polletjes op te vangen. Voor het eerst liepen ze mee in het bevrijdingsdefilé in Wageningen. Wie weet hoe vaak en in welke hoedanigheid ze daar in de toekomst zullen gaan lopen. Gemengde gevoelens, hoor! Nu liepen ze daar nog heel veilig als 'de toekomstige generatie'. Polletje 1 linksvoor, het rechteroor van Polletje 2 is nog net te zien, twee rijen daarachter.
Ik had het niet verwacht, had nog nooit zo'n defilé meegemaakt, maar de tranen stonden in mijn ogen toen die hele oude bevrijders van toen langs kwamen rijden, lopen, strompelen. Moest me echt bedwingen om niet te gaan huilen. Het zal de zon en de vermoeidheid misschien ook wel geweest zijn...

Een paar uurtjes daarvoor zat ik met Grote Pol op een bankje in het Renkums beekdal te genieten van de stilte en het uitzicht. Voor het eerst tekenden we allebei wat. Dat leek me nu al jaren geleden zo leuk, samen een wandeling maken en dan ergens gaan zitten en wat te schetsen. Eindelijk kwam het ervan! U kunt wel zien hoe verschillend we het aanpakten...(Boven: Grote Pol, onder: ik.) Allebei zijn we niet erg tevreden over het resultaat, al durfde Grote Pol zijn aanpak wel te vergelijken met die van Van Gogh. 


5 opmerkingen:

Greet zei

Leuk! Zie ik nu rechtsonder een man met een baard (Grote Pol?) die brandnetels plukt?

Ik heb een jaar of twintig geleden ook eens een bevrijdingsdefilé meegemaakt. En nee, ik zat niet in de zon maar was wel erg ontroerd bij het zien van die krasse knarren.

merula zei

ik moet ook altijd flink met m'n ogen knipperen als ik van die oude vrijheidsstrijders zie.....
Bijzonder om zo je nageslacht te zien in zo iets.

van alles wat in huis en tuin. zei

Wanneer ik ze herkent had was ik natuurlijk harder gaan klappen! Maar ik heb ze niet gezien, jou ook niet trouwens!
En die natte ogen ligt niet aan de zon of aan vermoeidheid: zo zitten vrouwen nou eenmaal in elkaar. We zijn snel ontroert en helemaal als het iets van je eigen kinderen is, dus....ik doe van harte met je mee maar dan alleen bij de oudere mannen!

van alles wat in huis en tuin. zei

Ik bedoel natuurlijk de oudere mannen die daar gisteren meeliepen....ik doe dat niet bij elk oud mannetje die ik zie hoor!

Anoniem zei

Wat fijn om zo samen van de natuur te genieten, en ook te tekenen, de rechtse heeft wel wat, de linkse minder!
Ja indrukwekkend die jonge en gezonde mannen, en ook die oude moedige mannen, aan wie we zoveel te danken hebben, verdienen wel applaus he?
Het lijkt wel leuk om dat eens te zien, des temeer besef je het.
naomi