Uitgelezen 2019

woensdag 24 oktober 2018

Neus snuiten

Ik kan me er groen en geel aan ergeren: kinderen die hun neus niet kunnen of willen snuiten. Ja, kleuters, oké, die moeten dat nog leren. Maar de leerlingen, vanaf een jaar of acht, negen, die bij mij in de praktijk komen, vaak zelfstandig op de fiets, die komen standaard snotterend van de kou en inspanning binnen en blijven als ik niet uitkijk een vol uur lang hun neus halfslachtig ophalen. Ik bied altijd een papieren zakdoekje aan, maar sommigen weigeren, anderen zijn slappe snuiters en nog weer een deel veegt symbolisch alleen hun neus af. De jeugd van tegenwoordig weet niet meer wat dat is: je neus zorgvuldig leegtoeteren. Of vakkundig ophalen, dat schijnt gezonder te zijn, maar ik kan het niet en wil het niet.

Laatst had ik er een die stomverbaasd was dat ik mijn neus snoot in een doekje. Had nog nooit een katoenen zakdoek gezien. Tien jaar oud. Het is toch een enorm gemis voor zo'n kind niet te weten hoe heerlijk het is je te kunnen ontdoen van overtollig slijm, stof en vocht dat een onbelemmerde teug zuurstof door de glorieuze poort van je luchtwegen verhindert!!! In zo'n heerlijk grote doek waarin altijd nog wel een schoon, zacht en droog plekje te vinden is.

Mijn moeder had en heeft nog altijd een klein zakdoekje in haar mouw of beha gepropt. Die tovert ze om de klipklap tevoorschijn om zo'n eigenwijze druppel op te deppen. En het eerste wat ik heb leren strijken waren de zakdoeken van mijn vader. Mijn vader heeft echt een gave snuittechniek, daar kan ik jaloers op zijn. Laat negenennegentig vreemde snuiters en mijn pa hun neus snuiten en ik pik mijn vader er blind uit.

Trouwens, nu ik een beetje ouder word, heb ik wel vaker last van zo'n incontinente neus. Herkent u dat, mede-ouderwordende lezer? Van het oudste Polletje leerde ik mijn neus al fietsend zakdoekloos te legen. Dus u mag hopen dat u nooit toevallig op zo'n moment achter mij fietst.

Ik verklaar hierbij het snuitseizoen voor geopend.

5 opmerkingen:

mrs H. te B. zei

Ohhhh - mijn snuitseizoen duurt het hele jaar door - dan LEER je wel goed snuiten. Bizar zeg, dat kinderen geen idee hebben hoe ze hun neus moeten snuiten. En wat bizar, om er een blogpost aan te wijden! ;-)

Mrs. T. zei

Ik kan ook heel goed snuiten hoor. En verder heb ik vanaf nu meestal weer een koude neus. En dat is niet leuk.

Anoniem zei

En toch.......vind ik het walgelijk als iemand uitgebreid zijn neus zit leeg te baggeren in een zakdoek. Dat hebben ze al 3 keer eerder gedaan in dezelfde (vieze zak-) doek. Aan alle kanten puilt die doek dus al uit van de bacteriën, die ze dus ook aan allebei hun handen krijgen. En daarmee zitten ze aan jouw kopje, deurklink, geven je een hand enz. enz. Echt super ranzig!
Wat mij betreft toch een keer flink ophalen. Schijn je veel minder snel bijholteontsteking van te krijgen ook. Want met snuiten pers je met kracht je snot in je holtes.
Plus dat je je handen bacterie vrij houd.
Duidelijk een verschil van mening dus, maar ik vind van allebei wel wat te zeggen............
Veel snotterplezier!
Groetjes Joyce!

Anoniem zei

Inderdaad:ophalen is veel beter voor iedereen!

Groeten, Liesbeth

RiaN zei

Heerlijk, nu weet ik een naam voor mijn op ongewenste momenten (onder het eten bv) druppelende neus: INCONTINENTE neus.