Uitgelezen 2019

zondag 3 april 2011

Van de vieste groente die er is en een lekker sausje

Vandaag aten we vies. Dat vonden de Polletjes, waarvan er één uiteindelijk buiten z'n bordje leeg moest eten, kon ie ongestoord kokhalzen, gekke bekken trekken en muizenhapjes nemen. Zo leek het wel een stomme lachfilm, Charlie Chaplin was er niets bij. Maar de volwassenen hier in huis vonden het ook vies. We aten namelijk witlof. En ik had nog wel extra m'n best gedaan om er nog wat lekkers van te maken met sjalotjes, wat tijm en honing. En daar dan die witlof in smoren. Heeft niet geholpen. Het enige redelijke acceptabele witlofgerecht hier in huis is dat met kaas en ham uit de oven.
Ik heb familieleden die daar anders over denken. Ik ken zelfs iemand van zeer nabij die een restje stukgekookte koude witlofslierten serveert op een toastje. Op haar verjaardag bijvoorbeeld. En dan verbaasd is als haar familie het niet blieft.

Witlof heeft vandaag zelfs spruitjes van de nr. 1-positie op de zwarte groentelijst verstoten.

Wat wel lekker was, vanavond, was het sausje bij het vlees. We aten varkenshaasjes, maar het kan ook bij ander vlees. Recept? 't Is echt heel simpel.
Nou. Uitje fruiten in wat olie en/of margarine. Of een paar sjalotjes, die hadden we toch. Beetje bloem eroverheen strooien (doe ik altijd vanuit een theezeefje, dan klontert het niet) en even laten bakken. Dan wat water erbij (ik gebruik water dat ik daarvoor aan de kook heb gebracht) en een bouillonblokje (bospaddenstoelen), een flinke lik mosterd en een handje gedroogde cranberries. Roeren, even laten koken en klaar!

Morgen weer meer artikelen voor de PPP, mis het niet!
En waarom wil nu niemand KEVBDD? Verlos mij snel van Kluun!

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier eten we ook alleen witlof met ham en kaas uit de over. Lief en ik dan. De rest blieft het niet. Lief blieft alleen de witlof met ham. Niet de kaas.

nicolette zei

Witlof en zuurkool, dat hoeven de kinderen van mij ook niet eens te proberen! (de rest wel natuurlijk :-)
Het ovengebeuren met ham en kaas vind ik zelf wel lekker. En heb je het wel eens als salade geprobeerd:
witlof héél fijn snijden, appel in stukjes, mandarijnpartjes (liefst vers, want je wilt niet weten hoe die uit blik schoon gemaakt worden), flink wat gewelde rozijnen erbij. Dressing maken van beetje mayo, yoghurt en sinaasappelsap. Jammie.

En jawel, deze absoluut-niet-keukenprinses die het koken aan haar man overlaat als het maar enigszins kan, komt met nog een tip: spruiten al eens als stamppot geprobeerd? Met spekkies in ketjap gebakken, geraspte kaas en komijnzaad? Hier in huis ook de enige manier om spruiten goed aan de man/vrouw te krijgen. En ik vind ze zelf zo lekker!

Blauwe Druijffjes zei

Ha ha ha... je moet het natuurlijk wel LEUK maken aan tafel... zie www.blauwedruijffjes.blogspot.com!

HOEPZIKA ! zei

Ja, witlof blieven ze hier ook niet. Maar onlangs probeerde ik een recept van Mme Zsazsa, en wat denk je? Ze vonden het lekker! Ik stopte de witlof met wat blauwe kaas (willen ze normaal gesproken ook niet) en peer in een bladerdeegplakje, in de oven met wat kruidenzout erover, en smullen maar! De witlof wordt heel zacht, in tegenstelling tot de combinatie met honing (heb ik nl ook eens geprobeerd: BITTER!!!). Succes!

Greet zei

Vroeger aten wij thuis op zondag zelfgemaakte groentesoep met vlees erin. De soep was lekker, maar dat vlees, bah! Met vetrandjes eraan die zo vies door je keel glibberden. We moesten blijven zitten tot we ons bord leeg hadden en dat kon bij mij uren duren. Ik dacht dat deze methode al lang uit de mode was maar nu hoor ik dat een van de Polletjes buiten moet gaan zitten eten omdat hij geen witlof lust. Arm kind, ik heb met hem te doen.
Witlof is het lekkerst als salade zoals Nicolette die beschreef, eventueel nog met wat walnoten erin.
Spruitjes moet je bakken. Fijngesneden en samen met een in plakjes gesneden Turks worstje, paprika en ui. Heerlijk, ook voor iemand die zegt geen spruitjes te lusten. En makkelijk te bereiden, op z'n hatseflats.

...C o w R o a d... zei

Witlof is eerlijk gezegd m'n lievelings groente! Helaas is het hier in Amerika bijna niet te betalen dus heel af en toe koop ik het alleen voor mezelf (de rest van het gezin blieft het ook niet) en dan zit ik in m'n eentje te genieten!!! :-)
Marjan/ Seattle

Hélène zei

Kinderwitlof, zelfbedacht, maar het helpt al als het lekker klinkt, witlof salade met mandarijntjes uit blik en het kind zelf de dressing laten maken, met o.a. wat mayonaise en mandarijntjessap.

Tineke Plooij zei

witlof heb ik uiteindelijk wel leren eten, hetzij met kaas en ham uit de oven; of als salade met bijvoorbeeld appel en rozijn erdoor. Maar zelfs gekookt, mits zonder sausje, kan ik het nu wel eten.
Spruitjes is nooit wat geworden, ook niet met allerlei min of meer exotische recepten. Ik kan er wel een enkele eten als die als enkeling ergens doorheen zit, maar lusten, nee.

Één van mijn dochters kan nog altijd geen paprika eten. Tot haar grote verbazing vindt haar dochtertje van acht maanden paprika wel lekker; die lust tot nu toe alles wat ze haar voorzetten. Spruitjes zijn daar denk ik niet bij geweest, want die lusten beide ouders ook niet.

Mrs. T. zei

Nou, ik vind witlof best lekker. We aten hier afgelopen zaterdag nog een witlofschotel uit de oven. Jammie!

Nicole zei

Witlof wordt bij ons ook alleen genuttigd met ham en kaas!

marion zei

wij zijn dol op wiltlof....heerlijk......... wel de bio variant die heeft nog smaak......

Anoniem zei

Witlof wordt in Zwitserland niet als groente maar als salade gegeten.
Heel fijne reepjes sbijden en die dan een half uur in heet water (ja echt!) leggen...dan is het niet meer bitter. En dan: Niet aan de calorien denken...een beker zoete slagroom stijf kloppen, met normale slasaus mixen. En dan stukjes appel, stukjes mandarijn of sinaasappel en stukjes van noten door de saus mixen. Witlofreepjes drogen en door de saus...hééééérlijk!

Annemieke zei

De witlof eten wij rauw met fruit en rozijnen erdoor en naar behoefte een beetje frisse dressing. Dan is het in ieder geval niet bitter.

Karien zei

Witlof in kwarten snijden, in hete koekenpan met wat olijfolie aanbakken, bussen met balsamico en laten carameliseren. Voor de kinderen eventueel zelfs met wat suiker of honing, wordt het lekker zoet!
Je kunt het allicht proberen, ik vind het zalig. En de kinderen weigeren hier alles op het moment wat in de verste verte op groente lijkt. Tja, 1 en 3, ik ben nog niet altijd streng...

Karien zei

hum, bussen is blussen. Natuurlijk.

Anoniem zei

Als nog, wat ook lekker is, een restje koude gekookte witlof op een snee brood, daarover heen een plak kaas! hoef je geen rest lof weg te gooien.lekker probeer maar eens.
Met z'"n allen gooien we al zo veel eten weg,staat mij tegen!
naomi

Elvira zei

Volgens mij ben ik op mijn hoofd gevallen toen ik klein was. Toen al waren mijn favoriete groenten spruitjes en witlof. In die volgorde.

En dan kwamen de worteltjes. Gelukkig.

Jeanette zei

Van de witlof...ben je niet vergeten om het middenstuk eruit te snijden *grijns*
(nee hoor, geloof wel dat je t goed hebt klaar gemaakt) :0)

Hier eindelijk na jaren wel witlofliefhebbers. In eerste instantie hoefde ik het niet als salade, maar sinds ik het zelf maak vinden we het allemaal lekker.
Ook met ham uit de oven (kaas blief ik niet) met dat zakje van knorr (honig? oid) wordt gretig gegeten en op de manier zoals ik het vroeger maakte ook. 10 min. witlof koken, uit laten lekken dan paneren met de paneermeel die je lekker vindt en dan 10 min. bakken in de koekenpan.

Succes, mocht je het ooit willen uitproberen :0)