Uitgelezen 2019

dinsdag 11 februari 2020

Afkraken

De trap kraak ik af. Mijn fiets kraak ik af. Bij een wandelingetje kraak ik de hele weg af. En niet omdat ik overal kritiek op heb. Gelukkig niet, zeg. Nee, ik kraak omdat mijn knieën kraken.

Artrose, denkt de fysiotherapeut. Als ik mijn knie buig, is dat in een rustige ruimte voor de goede verstaander duidelijk hoorbaar. Het zit daar in die gewrichten niet goed. Niet fijn, al voor mijn vijftigste.
Het advies is om te blijven wandelen, maar het kost me heel wat moeite om dat gemotiveerd te blijven doen. Een rondje van 2,5 kilometer kan nog net. Als ik verder loop, moet ik eigenlijk paracetamol slikken tegen de pijn die me 's nachts wakker maakt. Als ik niet wandel en het hou bij de gewone huis-, tuin- en keukenloopjes, heb ik werkelijk waar nergens last van.
Een podologe bracht voor een consult dat niets opleverde, want er waren geen  afwijkingen te zien, een flink bedrag in rekening.
Tape helpt, dus vaak heb ik knalroze of felblauwe stroken rond die knie. Maar daar gaat mijn huid weer kapot van. Goede schoenen draag ik al, denk ik. De huidige waren in elk geval duur genoeg. Tijdens het tandenpoetsen maak ik schaatsbewegingen, een oefening die ik van de fysio meekreeg.

Ik ben natuurlijk nog veel te jong voor kunstknieën. U zult begrijpen dat ik hier in elk geval niet vrolijk van word. Ik geloof dat ik liever (af en toe) knikkende knieën heb.
Heeft iemand nog een goede tip? Een heel goed merk schoenen? Iets met voeding? Een zalfje? Een bepaald merk dropjes, of chocola? Oude kaas dan misschien?

En voor de leukigheid nog een mooie dia van vroeger, daar hou ik zo van. Van mij met mijn moeder. Wat een schattige knietjes had ik toen nog, hè?

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Inleg zooltjes via een podologe. Sinds ik die heb veel minder last van pijnlijke knieen. Even wennen, plus natuurlijk goede schoenen. Proberen kan altijd en zitten ook in de basisverzerzekering. Veel sterkte. Francine

Engelien zei

Ik slik groene lipmossel van synofit.
Niet goedkoop maar het helpt echt!
Nu heb ik weer genoeg aan een capsule per dag. Maar soms heb ik een tijdje meer nodig.
Zelfde klachten als jij, maar hou het nu al 8 jaar vol zonder pijn.
Groet, Engelien

Willem zei

Een familiekwaal? En in het bijzonder via de vrouwelijke lijn. Dat is tenminste wat mij te binnen schiet. Mijn dierbare zoon noemde zijn grootmoeder tijdens haar begrafenisplechtigheid, niet zonder reden de bionische vrouw van zes miljoen. Dat omdat ze de gewrichten van knieën, heupen, polsen en ellebogen had vervangen. En zijn moeder is op haar beurt ook bezig om het spoor van haar moeder te volgen.
Een kennis van me heeft zich, al een fors aantal jaren geleden, gestort op 'nordic walking' met heuse 'poles'. Voor mij zijn dat gewoon nagemaakte grillig gevormde boomtakken, maar volgens hem kun je niet zonder de 'ergonomisch' gevormde poles. Het ziet er wel belachelijk uit vind ik, maar volgens hem heeft hij sindsdien minder last van de rug en knieën. Wat ik op zijn gezag aanneem. Dus misschien een idee om tijdens een van je omloopjes eens uit te kijken naar een paar ergonomisch gevormde takken en je ook te storten op deze variant van de edele wandelsport. Als er genoeg beoefenaars zijn, zal de sport tzt ook op de olympische spelen te bewonderen zijn.
Het is in ieder geval aantrekkelijker dan je over te geven aan de familietraditie.
En wat de oude kaas aangaat; misschien helpt het wel en mocht na een gedegen proefperiode blijken dat het geen soelaas biedt, dan heb je in ieder geval genoten van een smakelijke proefperiode. Nu nog een arts vinden die het als medicijn of therapie voor wil schrijven.

Anoniem zei

Wel bewegen niet belasten, spierversterkende oefeningen van de fysiotherapeut. Een brace misschien voor tijdens het wandelen?
Groeten, Liesbeth

Mrs. T. zei

Wat vervelend zeg dat je knieën zo'n last geven. Kan je geen tips geven helaas, al zouden de zooltjes (goede uiteraard) zoals hierboven gesuggereerd wellicht toch iets van verlichting kunnen geven?

Zou je wel graag willen zien tijdens het tandenpoetsen. ;-)

Anoniem zei

Die groenlipmossel van synofit is echt heel goed, kijk maar eens op hun site, raad ik je echt aan, groeten Mijntje

Clarien zei

Fietsen is beter bij knieproblemen dan wandelen. Bewegen moet je wel blijven doen, want als de spieren sterk blijven worden de gewrichten minder belast.

Fietsen en elk kwartier een dropje, lijkt me het beste. :DD

(Leuke blouse van je moeder!)

Anoniem zei

http://www.gezondheidsvriend.nl/vedax-silidyn-silicium.html
Lees dit artikel eens. Of google op silidyn silicium en artrose. Ik heb er zelf wonderbaarlijk veel baat bij voor mijn bekkenklachten. Ik ging het slikken voor mijn haaruitval. (daar helpt het ook voor) En tot mijn grote verbazing kon ik, nadat ik het een maand of 2 slikte, ook weer veel beter en met veel minder pijn lopen. Nu zelfs meestal zonder pijn. Ik ging toen googlen of dat het voor nog meer helpt dan haaruitval. En het is dus ook goed voor banden, pezen, botten etc. Het zou fijn zijn als het jou ook helpt. In ieder geval gegund! Met groet, Jo

Ellen Tedaldi zei

Zwemmen...en Joya schoenen.

Purperpolletje zei

Dank jullie wel voor de zinnige reacties! Ik ga het een en ander eens uitzoeken.
Ik ben al bij een podologe geweest en die kon niets anders doen dan een rekening uitschrijven voor het onderzoek: geen afwijkingen. Advies: ga eerst eens naar een fysiotherapeut. Misschien nog eens terug, ik sta nu in de computer.
Zwemmen doet te veel pijn na het zwemmen. Ik zwem niet hard, maar het naar buiten buigen van de knieën is erg naar. Misschien doe ik iets niet goed?
Fietsen doe ik graag en het wordt weer mooier weer.
En ik zal eens gaan studeren op de genoemde middelen. Wie weet!

nicole orriens zei

Wat balen zeg. Weten ze ook hoe zoiets nou komt?

Happy Hulk zei

Probeer eens CBD-olie? Sinds Treeske een capsule slikt rent ze de trap weer op en af. Verwacht niet meteen resultaat? Na een half jaar was zij zo goed als pijnvrij.