Uitgelezen 2019

zondag 11 december 2016

Gelukkig hebben we de fo... uh, tsja, oeps! (1) Rijp

Vorige week waren wij een weekendjeweg in Drenthe.
O, Drenthe. Ach, Drenthe.
Daar willen wij dus graag gaan wonen, want rust, ruimte, mooi, genoeg schapen.... Maar ach, puntjepaaltje is dat vast een ander verhaal.

We fietsten en wandelden en lazen en breiden (dat deed alleen ik, dat spreekt vanzelf) en sliepen (niet vanzelfsprekend voor mij). Niet erg opwindend en vooral erg senior, maar uiterst heilzaam op z'n tijd.
Die wandel- en fietstochten werden geregistreerd door een app op mijn telefoon die me allemaal fijne cijfertjes opleverde over kilometers, tijd, calorieën en benodigde vochtinname. Dat vind ik nou leuk.
Met diezelfde telefoon maakte ik ook zo af en toe wat foto's, van belabberde kwaliteit, maar zo'n mooi landschap roept er soms gewoon om om vastgelegd te worden. Al zou ik dat natuurlijk liever hebben willen kunnen schilderen of dichten.
We namen ook een goede camera mee, maar die lag op de fotogenieke momenten eenzaam en alleen in het huisje te wachten.
Op zondag fietsten we camera- én telefoonloos door dichte mist over stille landweggetjes naar de kerk. Bovendien vroor het en die combinatie leverde dikke rijp op alles op. Van werkelijk adembenemende schoonheid toen de zon doorbrak en de lucht blauw kleurde.

Die schoonheid is niet te beschrijven en op een foto hadden we dat ook echt niet kunnen vastleggen, maar dat we iets prachtigs gezien hebben, sterker nog: dat we helemaal in die schittering gedrenkt zijn, kleurt de herinnering eraan nog steeds euforisch. 

Daarbij is het natuurlijk een typisch gevalletje van jammer dat ik dat niet met u kan delen, al was het dan een gebrekkige weergave geweest.

Gelukkig hebben we nog wel de telefoonfoto's van de andere momenten. Daar moet u het dan maar mee doen.

3 opmerkingen:

Christina zei

Ik kan je verzekeren dat het op andere momenten ook leuk is in Drenthe. Maar waar jij woont is het ook niet mis :-)

Wieneke zei

Mooie provincie, he? Ik heb er vier jaar gewoond en me suf gefietst en gewandeld. Prachtig prachtig! En de brinkdorpen zijn ook zo leuk. Jammer alleen dat er Drenten wonen in Drenthe. Brrr.....

Willem zei

Als je in Drenthe wilt gaan wonen, bedenk dan wel even tevoren dat in de tijd dat de witgewolde kudde de Drentse heide nog bevolkte, het breiwerk van de Drentse scheper een goede naam had. Dus dan is het breien niet meer een privilege voor jou als vrouw. Als goed geïntegreerde Drent zal jouw man er dus ook aan moeten geloven.

Nog even speciaal voor Wieneke: als je verhuist naar Drenthe, moet je je er niet aan storen dat er Drenten wonen. En als je moeite hebt met de Drentse variant van het Nedersaksisch,leer de taal verstaan,- het is echt niet moeilijker dan Amsterdams of Rotterdams, en verdiep je eens in de rijke Drentse geschiedenis. Er voor open staan is wel het minste wat je doen kunt.