Uitgelezen 2019

dinsdag 16 augustus 2016

Mug (2)

Maar soms heb je dan toch zo'n beestje in je slaapkamer. Grote Pol slaapt en ik lig wakker. Zo gaat dat hier.
Dan heb je van die fasen waar je doorheen gaat. Want een mug op je kamer doet heel wat met je psyche, sjonge. Eigenlijk is een mug op je slaapkamer heel erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Jahaaa, dat had u niet gedacht. Grofweg is zo'n mug verantwoordelijk voor drie opeenvolgende hoofdgedachten, die dan weer drie gebieden in uw brein stimuleren.

1. Strijd. Hoofdgedachte: Ik kan deze mug zowel intellectueel als lichamelijk de baas zijn.
Breinstimulatie: oplossingsgericht denken.
Typering: u gaat strategisch te werk. Dat kan op meerdere manieren. Desgewenst wisselt u deze af, zo blijft u lekker bezig 's nachts.
a. U zorgt ervoor dat u koud bent, bijvoorbeeld. Want een warm lichaam geurt meer en als u net zo aangenaam voor een mug ruikt als ik weet u dat dat de mug aantrekt. De deken/het laken gaat opzij en u koelt af, de mug blijft (even) weg.
b. U zorgt ervoor dat u volledig bedekt bent door laken. Daar kan een huis-tuin-en-keukenmug niet doorheen. Heel slim van u. Polletje heeft deze techniek nog verbeterd: hij legt zijn dekbedhoes ondersteboven in bed en gaat op ingenieuze wijze met hoofd en armen in de opening liggen, zodat zijn hoofd maar door één laag bedekt is. Hoe slim is dat?
c. U maait de mug uit de lucht. Grijpt lukraak om u heen, of wappert met vliegenmepper. De pakkans is klein, maar niet te verwaarlozen.
d. U staat op. Doet een plas. In de tussentijd is de mug de slaapkamer uitgezweefd. Of u laat de deur openstaan en door de tocht vertrekt de mug vanzelf op zoek naar andere luchtjes.

2. Omdenken. Hoofdgedachte: Er is geen mug. Het is iets anders.
Breinstimulatie: creatief denken.
Typering: uw fantasie slaat op hol. U denkt aan bijzonder mooie dingen, zoals:
- het irritante geluid verandert in het eindeloos stemmen van de hoge A-snaar van de cello van de buurman. In afwachting van een op virtuoze wijze gespeelde cellosuite valt u in slaap.
- het ijle gezoem is het opgewonden gefluister van de sterren die de morgen aan zien komen.


3. Berusting. Hoofdgedachte: Er zijn ergere dingen op de wereld.
Breinstimulatie: actieve ontspanning.
Typering: u bedenkt naardere situaties, waardoor het muggenleed in perspectief gezet wordt.
Mij helpt het om aan koeienkoppen met vliegen te denken. Of aan paarden. Die moeten voortdurend met hun staarten wapperen. Of u denkt aan maden die ingezet worden om ernstige open wonden schoon te houden.
De mug mag u nu gerust steken.


Wilt u meer weten over de mug? Bekijk dan dit interessante college door iemand die er echt verstand van heeft...

Aanvullingen op deze lijst zijn overigens van harte welkom.

2 opmerkingen:

Geraldine zei

Wij gaan volgend jaar massaal aan de horren, waar we ook wonen.
Zelf in de klamboe weinig last, maar afgelopen weekeinde zaten onze logees in de klamboe-loze logeerkamer 's morgens onder de muggenbulten.

Henk50 zei

Dit is wel een erg verhelderende manier om naar muggen te kijken! Ik zal dat hier in huis ook eens gaan toepassen! Ik lijk overigens wel op Grote Pol: de mug hoor ik gewoon niet.