Uitgelezen 2019

zondag 14 januari 2018

Dia's uit de heel oude doos - mooie vrouwen en honden in Scheveningen

Onze oudste zoon, die niet meer Polletje genoemd wil worden, had weer eens een slag geslagen. Vier jaar geleden alweer kocht hij van iemand een map met documenten uit de wijde wereldoorlog, u weet, het is een fervent verzamelaar. Daarbij kreeg hij een houten kistje vol dia's die er interessant uitzagen, maar bij gebrek aan projector en/of scanner liet hij het er even een paar jaar bij zitten. Zo gaat dat bij jongvolwassenen. Tenminste, bij die jongvolwassenen die eerst nog gewoon Polletjes waren. Die stellen bepaalde zaken graag uit. Ach, dat kan nog steeds liggen aan een nog niet uitgegroeide prefrontale cortex. Onze zonen zijn al zo leuk en met zo'n alsmaar doorgroeiende cortex worden ze er natuurlijk alleen maar leuker op. Toch?
Maar dit terzijde.

Vandaag ging ik aan de slag met een geleende diascanner en toen zag zoonlief zijn kans schoon. Een middagje scannen leverde 108 prachtige, meestal scherpe plaatjes op uit de jaren twintig, dertig, denken we. Als het niet eerder was.
Zo raar dat je zo rechtstreeks dat beeldmateriaal opeens in handen hebt, honderd jaar later. Zo ver weg en tegelijk zo dichtbij... Tastbare geschiedenis.
Terwijl ik dit typ, bekijkt onze jongste zoon de dia's en vraagt of er nog meer strandfoto's met mooie vrouwen bij zitten. 'Ja', zegt oudste zoon, 'een van de laatsten, maar die is allang dood, hoor.' 
10 opmerkingen:

Irene zei

Geweldige foto"s!

Anoniem zei

Oh en ah! Wat mooi!

van alles wat in huis en tuin. zei

Wat een stel prachtige foto's Lucia! Wat een bofferd die zoon van je! En wat weer een humor van dat Polletje!������

van alles wat in huis en tuin. zei

Ah...wat een stel prachtige foto's Lydia! Die zoon van jou boft hoor....ik hou daar van! En dan die humor van dat Polletje die geen Polletje wil heten!!

Vejong zei

Prachtige foto's! (dia's) Ik denk dat de Haagche beeldbank daar héél erg blij mee zou zijn. En vooral die laatste zin, kostelijk!

Gr. Veronique.

Bertiebo zei

Dat is bijzonder zeg. Erg leuk om te zien. Dat badpak...

Tineke Plooij zei

Geweldig!

Anoniem zei

wat leuk om te zien, kom zelf van Scheveningen... denk dat het een mode/ hondenshow is.
ga er is mee naar Muzee, Schevenings museum...
dit hebben mijn ouders gezien, tenminste als het niet op zondag was...

Sanne zei

Mooi hoor! En dat het ook in kleur is. ik heb nog altijd het rare gevoel dat alles voor de oorlog zwart wit gekleurd was, niet alleen de foto´s..

mrs H. te B. zei

Ze zijn mooi, ik wil er wel een aan de muur! Het lijkt inderdaad op een hondenshow - of gewoon flaneren? En die humor van die jongens - hopen dat ze die niet kwijtraken bij het groeien van hun prefrontale cortex!