Uitgelezen 2019

zaterdag 2 december 2017

Drie kantjes moederliefde

Lezers van het eerste uur weten het vast nog wel. Onze zonen hebben een ongewoon grote belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. 

Ons oudste Polletje spant de kroon. Hij heeft er een bijzondere neus voor en zijn belangstelling groeit alleen maar met de jaren. Overal en nergens haalt hij spullen uit de Tweede Wereldoorlog vandaan. Hij koopt het een en ander, maar krijgt ook regelmatig wat. Mensen weten hem inmiddels te vinden en vertrouwen hem steeds meer spulletjes toe. Soms heel persoonlijk waardevol materiaal. En hij dóet er ook echt wat mee. Hij onderzoekt, ontcijfert, vertaalt, verbindt, speurt op internet en legt contact met het NIOD en met veteranen en nabestaanden. Sommigen zijn blij met zijn informatie, belangstelling of vragen, anderen helemaal niet.

Een tijdje geleden kocht hij een veldpostbrief van een handelaar. Een Duitstalige brief, geschreven in december 1944, die niet bezorgd kon worden, omdat de geadresseerde inmiddels krijgsgevangen was genomen en zoek was. Drie kantjes moederliefde aan haar zoon die eerst ergens bij Nijmegen gelegerd was.
Polletje zocht het uit. Hij wist ongeveer waar hij het zoeken moest in het verre, verre Duitsland. Deze zoon was toentertijd bezig met een opleiding voor opticien. In Hermsdorf bleek nu nog een optiek gevestigd te zijn, gerund door de dochter van. Op Polletjes e-mails werd niet gereageerd. Polletje liet toen een Duitse vriendin naar de optiek bellen en legde zo contact. De soldaat van toen is nog in leven, 91 jaar oud, en heeft door de inspanningen van Polletje een paar weken geleden dan toch eindelijk de 73 jaar oude brief van zijn moeder in handen gekregen en kunnen lezen. Hoe gaaf is dat!
15 opmerkingen:

Zeeuwse Mama zei

Geweldig zeg!! Daar word je toch heel blij en dankbaar van!

mrs H. te B. zei

JA! En wat gaaf dat dat Polletje van jullie al die moeite doet!

Anoniem zei

ik krijg er tranen van in mn ogen, zo bijzonder voor die man,
groeten mia

Emie zei

Wat een mooi verhaal. Hulde voor jullie zoon.

baasbraal zei

Super SUPER gaaf!!!!! Ik zou er ik-weet-niet-wat voor over hebben om een brief van mijn moeder te lezen van 50 jaar geleden of zo........

Mrs. T. zei

Oh wat geweldig!!! Super.

Mammalien zei

Ja dat is mooi... Dat is nou wel eens een onderscheiding waardig.

Bertiebo zei

Wat bijzonder. Bijzonder mooi

Maria zei

Wauw!! Dat moet voor je zoon ook een bijzonder mooie ontknoping zijn geweest. Om dat voor elkaar te kunnen krijgen! Heel gaaf!

Franca zei

Dat moet jou moederhart weer goed doen!
Complimenten voor je oudste Polletje, wat geweldig dat na al het speurwerk die oude man nog bleek te leven.
Prachtige uitkomst!

Anoniem zei

Super!!

Anoniem zei

oh, wat bijzonder!
Ik krijg er gewoon kippenvel van!
Hij heeft zn hart op de goede plek: dat Polletje van jou! Top!

groetjes Corrie

Aikries zei

Geweldig!

TIneke Pl zei

Dat vind ik nu echt mooi!

Jet zei

Wat gaaf zeg!