Uitgelezen 2019

zaterdag 21 oktober 2017

Scherp

Omdat ik, ondanks bril, soms wel heel erg met mijn ogen moet knijpen om het een en ander scherp te kunnen krijgen, maakte ik maar eens een controleafspraak bij de brillenwinkel. Zo'n grote keten, ik zal geen naam noemen. Na een kort vooronderzoek door assistente met pufjes ('U doet het prima, hoor') en de vraag of ik ook een hooronderzoek wilde ('Nou nee, ik hoor al meer dan me lief is') werd ik in een open kamertje geplant. Op een veel te hoge stoel. Daar kon ik al benenbengelend minstens tien minuten luisteren naar een kletspraatje over niets tussen mijn toekomstig oogmeter en een collega. Tien minuten! En ik maar wachten... Daar kan ik niet bij, hoor. Je maakt toch een afspraak?
Ik begon te twijfelen aan deze missie. Had ik niet beter de oogarts kunnen inschakelen? Daar moest ik toch binnenkort heen.
Eindelijk kwam de oogmeter dan binnen. Die moest meteen alles van me weten. Of ik ook medicijnen gebruik. En aan ziektes lijd. Ja, maar dat staat allang in het dossier wat ze zorgvuldig lijken bij te houden. Ze typen er elke keer langdurig in. Daarom ga ik naar die zaak, dat ik niet alles opnieuw hoef te vertellen. Of ik ze toch even opnieuw wil opnoemen. Nee dus. Daar had ik geen zin in. Het is daar gewoon een commerciële winkel en ze pretenderen van alles, maar mijn medicijngebruik vind ik behoorlijk privacygevoelige informatie die ik niet met jan en alleman hoef te delen. Zeker niet met iemand die duidelijk die informatie niet kan duiden. En ook niet hóeft te duiden, dat doen de specialisten wel.
Ik noemde alleen Plaquenil omdat dat middel duidelijk invloed heeft op het oog en de dosering ervan onlangs is gewijzigd. Vervolgens noemt de erkende, opgeleide en zogenaamd deskundige oogmeter dat middel consequent Plakkonie. Mijn vertrouwen in de zaak nam zienderogen nog meer af.
Eindelijk begon hij dan te meten. Dat bleek een probleem. Ik ben onmeetbaar. Op rechts. Dat oog doolt en zwalkt maar wat rond. En dat lag aan de Plakkonie, dacht hij. Ik moest over twee weken nog maar eens terugkomen, dan zou het misschien wel beter gaan, omdat het oog nog moest wennen aan de andere dosis (het linkeroog blijkbaar niet). 'Want, mevrouw,' zei hij zwaarwichtig: 'Het lichaam reageert heel erg op medicijnen, hoor. En het oog is ook een deel van het .... lichaam!!!!' Tssss, nou zeg. Wat een openbaring. Dat ik dat nu pas hoor, zeg.
U begrijpt dat mijn vertrouwen tot onder het nulpunt was gedaald. Maar nog trok ik mijn mond niet open. Ik liet alles maar weer over me heen komen. Ook het eindeloze getyp bij het maken van een vervolgafspraak. Zit ik daar over twee weken weer. Of niet. Want ik zie opeens heel scherp: ik moet daar niet meer naartoe.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Pfft.. Nee, ik zou er niet meer heen gaan. Er zijn tegenwoordig overal deskundigen voor maar zelfs in een ziekenhuis moet je nog zelf goed wakker zijn, wil je niet voortijdig de pijp uit gaan.

mrs H. te B. zei

... zoals de apotheker die mij ooit terminaal water (thermaal) mee wilde geven - en dat was al lang voor de huidige euthanasie-discussie....

Anoniem zei

Wat een verhaal. Ik zou gewoon naar een opticien gaan die niet gebonden is aan een grote keten. Ik heb nog nooit mijn medicijnen op hoeven te geven. Het enige wat ze in het dossier hebben is gegevens van mijn oogmeting, welke glazen ik kocht en wanneer de bril gekocht is. Trouwens dit jaar heb ik al 10 jaar dezelfde bril. Ik ben er erg tevreden over en ga komend jaar voor een andere bril kijken.
Er zijn twee opticiens in mijn dorp. Als eerste ga ik naar mijn eigen opticien en twijfel ik dan ga ik naar de tweede.
Aan gewichtdoenerij heb ik een hekel.
Mooi hoe uw verhaal is opgeschreven.

Anoniem zei

moest nieuwe glazen hebben... gewoon bezoek aan de opticien.
klaar met meten en toen de woorden: en nu is kijken naar een nieuw montuur...
een nieuw montuur?? de mijne is nog best, 5 jaar geleden gekocht en naast lenzen zie ik er met dit monteur goed uit!
verbazing bij de beste verkoper: geen nieuw monteur??nee de mijne is nog zeer actueel kijk maar in de collectie.
tot zijn verbazing zag hij het zelfde montuur in de nieuw collectie....??
mensen laat je niet te snel verlijden door reclame en ook niet door de opticien.
gewoon doen wat bij je past.

Anoniem zei

https://www.youtube.com/watch?v=v-WbeB4BnBU

erika zei

Dat heb je inderdaad heeeel scherp gezien !! Niet meer naar toe gaan.

Wieneke zei

Ja, je hebt allerlei soorten deskundologen, dat zie je maar weer eens. :-)

Talietje zei

Was nou maar naar Specsavers gegaan!
Een reactie van een stille lezer, die deze flauwe opmerking niet kon laten...; )

MeMaree zei

Haha! Geweldig. Ik weet nog een goede in Rotterdam als je daar wel eens komt... De Kievit Optiek.

Aritha zei

Bah, niks leuk. Zonde van je tijd.

TIneke Pl zei

Ik ga in Ede naar één van de drie niet-aan-een-keten-gebonden brillenwinkels. Ik vind dat ze me daar altijd goed helpen. Vroegen overigens de laatste keer ook een aantal wat uitgebreidere medische vragen. Daar had ik op zich geen probleem mee (is voor mij ook nogal eenvoudig omdat ik behalve mijn ogen nauwelijks gezondheidsproblemen heb). Ik heb sinds begin dit jaar een bril met een nieuw type glazen waar ik heel blij mee ben. Kom overigens ook eens in de 8 à 9 maanden bij de oogarts; die het met me eens is dat ik niet naar een brillenwinkel ga van zo'n keten, vanwege de ingewikkeldheid van mijn ogen. Voor eenvoudiger oogproblemen zijn die ketens wel goed genoeg, denk ik.

Henk 50 zei

Het oog is de spiegel van de ziel. Dus zal mijn ziel behoorlijk krakkemikkig zijn. In ieder geval moet ik regelmatig turen en daar word ik nogal tureluurs van.
In een filiaal van een niet met name te noemen keten werd mij een varifocus geadviseerd. Was op proef. Toen ik terug kwam omdat ik niet kon wennen meldde men mij dat ik nog niet genoeg gewend was. Dat kost tijd, meneertje. Toen ik een maand later nóg niet gewend was was de proeftijd vertrekken. Zo werkt dat gratis proberen dus.
Ik ben naar een vrij gevestigde optometrist gegaan. Die nam alle tijd en constateerde o.a. staar. Daar helpt geen bril tegen. Die bril was helemaal niet nodig, volgens haar. Alleen als ik moe was was een beetje leesbril wel handig.
Het is nu tien jaar later. Ik moet nodig weer eens naar de optometrist. En pas daarna kijken of ik weer een brillenketen bezoek.

الصفوة جروب zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.